Als je hond epilepsie heeft, is het belangrijk dat je regelmatig met je dierenarts overlegt hoe het met je hond gaat. Het behandelplan zal waarschijnlijk regelmatig moeten worden bijgesteld. Wat kun je doen om een hond met epilepsie het beste te behandelen?
Dagboek bijhouden
Allereerst is het essentieel dat je een dagboek bijhoudt. Noteer van elke aanval de datum en de tijd en vermeld hoelang een aanval duurt, wat eraan voorafging, en hoe je hond zich erna gedraagt. Soms is er een patroon te herkennen. Je kunt ook uit je notities aflezen of medicatie werkt.
Wel of geen medicijnen
Medicijnen voorkomen de aanvallen niet, ze verminderen alleen het aantal en de ernst ervan. Als je hond bijvoorbeeld een (milde) aanval per zes weken heeft, dan geef je geen medicijnen. Ze kunnen namelijk ernstige bijwerkingen hebben. Wanneer je eenmaal begonnen bent met medicatie, is het bovendien onverstandig om te stoppen vanwege therapieresistentie: als je nog eens begint met dezelfde medicijnen na een pauze werken ze soms minder goed. Samen met je dierenarts besluit je of medicijnen nodig zijn.
Doorverwijzing naar de specialist
Als de aanvallen te frequent blijven voorkomen - ondanks medicatie - is het verstandig om een specialist te raadplegen. Je eigen dierenarts kan je doorverwijzen naar een hondenneuroloog. Dierenarts Paul Mandigers is zo'n specialist op het gebied van epilepsie bij huisdieren.
Zoeken naar de juiste combinatie van middelen
Er zijn meerdere soorten medicijnen om epileptische aanvallen te onderdrukken. Afhankelijk van het ras en op basis van het onderzoek bij je hond kiest de dierenarts een middel. Soms moet de dosis verhoogd worden en soms moet de bloedspiegel gemeten worden. Als blijkt dat een medicijn niet of onvoldoende aanslaat, voegt je dierenarts een middel bij of verandert het middel. Het is vaak een hele puzzel om de juiste dosis en combinatie van medicijnen te vinden. Een vervelende periode voor jou en je hond. Neem er echt de tijd voor en heb geduld.
Klysma: redmiddel bij ernstige aanvallen!
Bij kleine aanvallen zorg je alleen dat je hond veilig is. Dat hij zich niet kan bezeren en in een rustige omgeving bij kan komen. Is een aanval heftig, duurt deze lang, of komen aanvallen kort op elkaar (clusters), dan moet je ingrijpen en een klysma geven om de aanval te stoppen.
Een klysma is een tubetje met medicijnen dat je rectaal (anaal) geeft. De medicijnen komen dan snel via de bloedvaten van de darm in het bloed. Je leert van je dierenarts hoe je het klysma toedient. Zorg dat je altijd minimaal twee of drie klysma’s in huis hebt en bel bij twijfel je dierenarts om te overleggen wat je moet doen.
Voorkom epilepsie bij honden die nog niet geboren zijn: help mee en meld je hond!
De behandeling van epilepsie is niet eenvoudig. Voorkomen is beter omdat genezen niet mogelijk is! Heb je een rashond met epilepsie, registreer deze dan bij het meldpunt. Zo zorgen we er samen voor dat epilepsie onder rashonden minder vaak zal voorkomen.