TTIP is het verdrag voor investeringsbescherming waarover de EU momenteel met de VS in het geheim onderhandelt. CETA is de Canadase versie van TTIP: een verdrag tussen de EU en Canada. CETA is al klaar en openbaar. TTIP en CETA bedreigen de democratie op 4 punten.
Geheime onderhandelingen, geen democratische controle
De onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats. Zelfs de door ons gekozen volksvertegenwoordigers in Den Haag en Brussel krijgen maar beperkt toegang tot de onderhandelingen. Het Europees Parlement en de Tweede Kamer mogen vervolgens alleen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het eindresultaat. Het voorstel mag niet worden aangepast.
Minder zeggenschap, slechtere wetgeving
Omdat TTIP wetgeving tussen de EU en de VS op grote schaal gelijk wil trekken wordt de ruimte voor ons als Nederland om zelf democratische besluiten te nemen ernstig beperkt.
Sluipende uitbreiding van bevoegdheden
TTIP wil niet alleen huidige maar ook toekomstige wet- en regelgeving tussen de EU en de VS zoveel mogelijk gelijktrekken. Hiervoor zullen nieuwe, ongekozen, bureaucratische overlegorganen in het leven worden geroepen. Nieuwe wetgeving zal door deze ‘regulatory cooperation’ achter gesloten deuren en in consultatie met het bedrijfsleven worden opgesteld.
Miljardenboetes opgelegd via geheime arbitrage
TTIP stelt buitenlandse bedrijven in staat om via geheime arbitragehoven enorme schadevergoedingen te eisen van de Nederlandse overheid wanneer die democratisch tot stand gekomen beleid wil doorvoeren dat mogelijk een negatief effect zal hebben op de winsten en investeringen van de bedrijven in kwestie. Denk hierbij aan verscherpte consumentenbescherming, milieuwetgeving of verbeterde arbeidsvoorwaarden. Dit kan oplopen tot mijarden euro's, waarvoor de belastingbetalers opdraaien.