De bengaal is een grote kat, dat maakt hem gevoelig voor heupdysplasie. Verder komt blindheid door PRA voor en heeft deze kat vaker last van blaasgruis.
Pijnlijke heupen door heupdysplasie
De bengaal is een grote kat, dat maakt hem gevoelig voor heupdysplasie (HD). Deze aandoening begint al op jonge leeftijd en dat betekent vaak dat de kat levenslang pijnstillers nodig heeft om de pijn dragelijk te houden.
Blindheid door PRA
De bengaal heeft ook een verhoogd risico op de erfelijke oogaandoening PRA (progressieve retina atrofie). Deze aandoening veroorzaakt op termijn blindheid.
Blaasgruis
Een andere aandoening die regelmatig voorkomt bij de bengaal is blaasgruis ofwel urolithiase. Dit geeft pijn bij het plassen doordat het gruis (dat bestaat uit scherpe kristalletjes) de blaaswand irriteert. Dit veroorzaakt pijnlijke blaasontstekingen. Als het gruis of kleine steentjes de plasbuis van de kater verstoppen dan kan die niet meer plassen. Dan is een spoedbehandeling bij de dierenarts noodzakelijk omdat dit snel kan leiden tot nierfalen en zelfs de dood tot gevolg kan hebben.
Onderaan deze pagina kun je zien welke aandoeningen nog meer voorkomen bij de bengaal.
Geschiedenis
De bengaal is ontstaan uit een zeer onnatuurlijke kruising van een bengaalse tijgerkat met een huiskat. Het doel van dat fokprogramma was het creƫren van een kat met de lichamelijke kenmerken van een kleine wilde kat en het karakter van een huiskat. Dit bleek echter lastiger dan gedacht en het duurde lang om de gewenste eigenschappen er in te fokken.
De bengaalse tijgerkat
In de jaren zestig verkochten Amerikaanse dierenwinkels bengaalse tijgerkatten. Een vrouwelijke tijgerkat kreeg in 1965 een vrouwelijk kitten met de huiskat van de eigenaresse. Men dacht dat dit vrouwtje onvruchtbaar was vanwege de ongewone kruising, maar na een aantal jaren werd ze gedekt door haar eigen vader en kreeg ze twee kittens. De kruising van een bengaalse tijgerkat met een normale huiskat (de eerste generatie) zorgt voor onvruchtbare katers. Voor de tweede generatie moet dus gebruik worden gemaakt van een mannelijke huiskat. Het duurde enkele generaties voor de vruchtbaarheid van de mannelijke dieren (bengaal-huiskatkruising) weer toenam. De kittens van de eerste generaties waren nerveuze, onzekere katten, net zoals hun wilde voorouders. Het duurde wel drie tot vier generaties voor de katten een karakter ontwikkelden dat vergelijkbaar was met het temperament van een normale huiskat.
Voor het fokprogramma van de bengaal is gebruikgemaakt van de normale huiskat, maar ook van combinaties met raskatten als de siamees, burmees, Egyptische mau, abesijn en Britse korthaar.
Hoog risico op erfelijke aandoeningen
In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.
Borstkasmisvormingen (2) | Charlesworth TM et al., 2012 Yoon HY et al., 2008 |
Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking) (4) | Gough A et al., 2010 Pesteanu-Somogyi LD et al., 2006 Rohrbach BW et al., 2001 Taharaguchi S et al., 2012 |
Heupdysplasie (HD) (ontwikkelingsstoornis heup) (1) | Testerink-Baas E, 2010 |
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (3) | Forcada Y et al., 2007 Gunn-Moore DA et al., 2009 Knottenbelt CM et al., 1999 |
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) (2) | LICG ,2013 Ofri R et al., 2015 |
Pyruvaatkinase deficiƫntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) (3) | Grahn RA et al., 2012 Kushida K et al., 2015 Laboklin., 2014 |
Tritrichomonas foetus (dikke darmontsteking als gevolg van een parasitaire infectie) (2) | Gough A et al., 2010 Gunn-Moore DA et al., 2007 |
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) (1) | Albasan H et al., 2012 |