Maligne Lymfoom (Lymfeklierkanker)
Beschrijving
Bij maligne lymfoom is er sprake van ongecontroleerde groei van de witte bloedcellen, ofwel de lymfocyten. Dit kan in de lymfeklieren gebeuren, maar ook in andere weefsels zoals in de milt, de lever, de neus, de huid of het maagdarmkanaal. Het is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij de kat. Maligne lymfoom wordt ook wel lymfeklierkanker genoemd. Bij mensen heet de ziekte Non-Hodgkin lymfoom.
Maligne lymfoom kan worden veroorzaakt door de virussen FeLV (feline leukemie virus) en FIV (katten AIDS). Deze virussen komen in Nederland relatief weinig voor.
Bij de kat komt de lokale vorm van lymfeklierkanker in de neus vaker voor. Hierbij ontstaat in eerste instantie neusuitvloeiing en het beeld van niesziekte. In een later stadium vervormd de neus. Een ander veel voorkomend beeld is maligne lymfoom van het maagdarmkanaal. Vermageren, slecht eten en braken zijn dan de meest-voorkomende klachten. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.
Diagnose
De vermoedelijke diagnose wordt gesteld door de dierenarts op basis van de verschijnselen, en bevindingen van het lichamelijk onderzoek. Met biopten van de tumoren en bloedonderzoek kan de precieze diagnose gesteld worden. Bij lymfoom in de neus is een rhinoscopie (met een camera kan diep in de neus gekeken worden) nodig, dit kan meestal alleen bij een veterinaire specialist. De virussen FeLV en FIV moeten uitgesloten worden als oorzaak voor maligne lymfoom.
Behandeling
De meest effectieve behandeling bestaat uit chemotherapie en/of bestralen, samen met corticosteroiden. De precieze behandeling is sterk afhankelijk van het type tumor en het stadium. Met de juiste behandeling is genezing in veel gevallen mogelijk.
Hierbij moet gezegd worden dat katten meestal veel minder ziek worden van chemotherapie dan mensen, de meeste katten worden niet kaal.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: