Regelmatig zijn er in Nederland uitbraken van de kattenziekte. Andere namen voor de ziekte zijn feline panleucopenie en feline enteritis. Het wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus en kan bij katten die (lang) niet zijn ingeënt tot de dood lijden. Op dit moment zijn er uitbraken in Harderwijk en Ermelo.
Symptomen
Katten die besmet raken krijgen (bloederige) diarree, moeten braken en willen niet meer eten. Door de hoge koorts en uitdroging worden ze extreem sloom. Heeft je kat deze symptomen, ga dan direct naar de dierenarts voor een goede behandeling.
Bij drachtige poezen tast de kattenziekte de hersenen van de ongeboren kittens aan; de meeste kittens zullen sterven voor de geboorte. De kittens die wel levend geboren worden, hebben levenslang problemen met hun coördinatie. Ze lopen wankel en kunnen niet goed springen.
Vaccinatie beschermt!
Controleer of je kat is ingeënt tegen de kattenziekte en of de enting nog geldig is. Heeft de vaccinatie meer dan drie jaar geleden plaatsgevonden, laat je kat dan inenten door de dierenarts. Wil je je kat niet opnieuw laten inenten, overleg dan de opties om hem te laten titeren. Besef wel dat een goede titer een momentopname is, en alleen iets over de bescherming van dit moment zegt en niets over de (nabije) toekomst. Met een hervaccinatie is je kat minimaal drie jaar weer optimaal beschermt tegen deze potentieel dodelijke ziekte.