Wist je dat gewrichtsslijtage bij een kat al begint rond de leeftijd van zes jaar? Op veertienjarige leeftijd heeft meer dan tachtig procent van de katten artrose. Eigenaren herkennen de klachten van de gewrichtsslijtage vaak niet, en daardoor lopen veel katten onnodig met pijn rond.
Oorzaken van artrose
Artrose kan behalve door veroudering veroorzaakt worden door erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en patella luxatie. Ook slijtage van de rug komt bij katten geregeld voor, door spondylose bijvoorbeeld. Net als bij oudere mensen kan artrose bij de kat in álle gewrichten voorkomen: denk aan nek, schouder, elleboog, rug, heup, knie, maar ook de teengewrichten. Overgewicht verergert de pijn van artrose.
Pijn herkennen
Katten zullen doorgaans niet van de pijn gaan zitten mauwen, zeker niet als die pijn chronisch is. Het eerste dat katten doen als ze pijn ervaren, is meer slapen en minder bewegen.
Als je goed naar je kat kijkt, zie je wel dat hij strammer beweegt als de artrose erger wordt. Hij springt minder soepel en minder hoog, en komt niet meer op de vensterbank of op het aanrecht.
Als je kat op de rug en heupen meer klitten in zijn vacht heeft dan je gewend bent, kan dat ook een signaal van artrose zijn. Door pijn en afname van flexibiliteit verzorgen katten hun vacht minder goed.
Sommige katten worden heel knorrig als ze artrose hebben. Ze willen niet meer aangeraakt of geborsteld worden en kunnen zelfs agressief uit de hoek komen.
Wat kun je eraan doen?
Ga op tijd naar de dierenarts en laat je kat nakijken. Vraag specifiek of er aanwijzingen zijn voor artrose. Soms is het goed om gewoon eens een week pijnstillers te testen. Wordt je kat vrolijker en beweegt hij meer, dan weet je het zeker: hij heeft ergens pijn.
Pijnstillers zijn essentieel voor de behandeling van artrose. Er zijn allerlei soorten pijnstillers. De dierenarts helpt je om de juiste keus te maken. Hier lees je tips voor het toedienen van een pil bij je kat. Denk eraan dat pijnstillers soms ook bijwerkingen hebben, en dat de nierfunctie bij oudere katten ook wel eens te wensen overlaat. Het is verstandig die te laten controleren.
Voeding kan ook helpen bij het ondersteunen van de gewrichten. Er zijn speciale voeders op de markt met hoge doseringen vetzuren. Die kunnen een verschil maken. Ook dit kun je het beste met je dierenarts overleggen.
Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam heeft een artrosepoli voor de kat, met de nieuwste behandeltechnieken.
Last but not least: opstapjes en zachte ligplekken
Het is aan te raden om bij de bank, de vensterbank en het bed – indien nodig – een opstapje neer te zetten. Met een krukje kan je kat met tussensprongen toch nog op zijn favoriete plekken komen.
Zorg dat de instap van de kattenbak niet te hoog is, en dat de kattenbak ruim is. Zo maak je het gemakkelijker voor je stijve kat.
Zorg voor een krabmat plat op de vloer. Als je kat echt stijf is, doe je hem daar een groot plezier mee. Dan hoeft hij zich niet uit te rekken en kan hij toch nog lekker krabben.
En... een zachte, warme ligplek wordt natuurlijk door elke kat gewaardeerd!
Wil je meer lezen over katten? Bekijk de RaskattenWijzer.