‘Nederland draait op zuivel’, zo heet het nieuwe charmeoffensief van de Nederlandse zuivelsector. In het campagnebeeld grazen koeien in een frisgroene wei en vliegt een luchtballon in de vorm van een opgeblazen uier door de blauwe lucht. Met een koe in het mandje eronder. Wij worden een beetje misselijk van deze greenwashing.
Een commercial en een website vol misinformatie
De campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is op 3 februari gestart met commercials op alle nationale televisiezenders. Dat de zuivelsector zich genoodzaakt ziet tot zo’n grootschalige campagne is eigenlijk goed nieuws. Plantaardige zuivelvervangers zijn in trek: de Nederlandse consument wil geen melk meer, maar haverdrank.
De zuivelsector raakt in het nauw, en komt dus in actie met een commercial en een website vol misinformatie.
Is de zuivelsector wel zo duurzaam?
Minder dierlijke producten eten is volgens de sector geen goed idee voor het klimaat. Zuivel komt immers van dichtbij, terwijl plantaardige producten van ver komen. Dat de Nederlandse veehouderij een van de grootste importeurs is van veevoer uit Zuid-Amerika, en zo in grote mate bijdraagt aan de ontbossing van de Amazone, wordt buiten beschouwing gelaten. Evenals het feit dat er een enorme hoeveelheid plantaardige eiwitten nodig is om een veel kleinere hoeveelheid dierlijke eiwitten te produceren in de vorm van melk.
Een koe heeft heel veel ruimte nodig: niet alleen om te staan en te grazen, maar vooral voor de productie van veevoer. Driekwart van de mondiale landbouwcapaciteit is in gebruik voor de productie van veevoer en als grasland voor grazers. Er kunnen heel wat meer monden gevoed worden als we de plantaardige eiwitten die geschikt zijn voor menselijke consumptie niet aan dieren voeren, maar zelf eten.
Nergens wordt het effect van methaan genoemd
Dat runderen grote hoeveelheden methaangas produceren – een gas nog 25 maal sterker dan CO2 – en dat de melkveehouderij op die manier dus aanzienlijk bijdraagt aan de opwarming van de aarde, wordt voor het gemak ook maar even vergeten. Bij de productie van plantaardige melkdranken komen niet alleen minder broeikasgassen vrij, maar wordt ook veel minder land en water gebruikt.
Zijn de koeien wel echt gezond?
Een melkkoe produceert tegenwoordig drie keer meer melk dan honderd jaar geleden. Dat zou komen doordat van hun welzijn een topprioriteit is gemaakt. Immers: “alleen gezonde koeien kunnen veel melk geven.” In werkelijkheid heeft de onnatuurlijk hoge melkproductie een rampzalige impact op de gezondheid van melkkoeien. Zo zijn ze in de loop der jaren veel vatbaarder geworden voor mastitis, een pijnlijke ontsteking aan de uier. Meer dan een kwart van de koeien heeft uierontsteking. En minstens de helft van de koeien in de melkveehouderij kampt met klauw- en pootproblemen, vaak zelfs met ernstige kreupelheid als gevolg. Hoe gezond is dat?
Nederland draait op plantaardige zuivel
‘Nederland draait op zuivel’ is een mooie slogan, maar ademt de jaren vijftig van de vorige eeuw. Tegenwoordig realiseren we ons terdege wat de nadelen zijn van dierlijke producten – voor de planeet, voor onze gezondheid en voor de dieren. Het Nederland van de 21e eeuw doet er goed aan om de dierlijke zuivelproductie af te bouwen en over te gaan op plantaardige zuivel.
‘Nederland draait op plantaardige zuivel’: een passende slogan voor de 21e eeuw.
https://www.youtube.com/watch?v=Sv7dMVrC1AU
Wil je weten wat jij kan doen om de dieren te helpen? Kijk hier hoe je diervriendelijk kan eten. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de Dier&Recht nieuwsbrief.