Zo verrijk je de stal of paddock van je paard

Paarden in de sneeuw

Veel paarden staan zich in de winter te vervelen in een saaie paddock of op stal. Dit terwijl paarden van nature nieuwsgierig zijn en graag hun omgeving onderzoeken. Om verveling tegen te gaan hebben we een aantal tips waarmee je het leven van je paard leuker kan maken.

Uiteraard is het nog steeds belangrijk dat je paard dagelijks met soortgenoten losloopt. Verrijkende objecten of activiteiten kunnen wel een mooie aanvulling zijn.

Stimuleer de nieuwsgierigheid van je paard

Wanneer je verrijkende objecten (zoals een voerpuzzel of slinger met groentes) geeft aan je paard zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden. Het is belangrijk dat je tijdens verrijkende activiteiten géén bit in doet, en ook géén strakke neusriem om.

De functie van de mond van het paard kan je vergelijken met onze handen. Al het onderzoek doet het paard met de lippen en soms met de hoeven door te schrapen. Juist het kunnen snuffelen, knabbelen, likken of bijten in objecten zorgt ervoor dat het paard iets kan beleven.

Neuzen van paarden

Verrijk het leven van je paard op stal of in paddock:

  • Hang takken op om aan te knabbelen. Wilg, els, linde, hazelaar, bottelroos en grassoorten zoals riet zijn een smakelijke verrijking voor je paard. Kijk wel uit voor planten en bomen die giftig zijn voor je paard, en let erop dat je paard niet teveel suikerrijk (bemest jong) gras binnenkrijgt in verband met de gevoeligheid voor suikers.
  • Zorg ervoor dat je paard uitzicht heeft vanuit de stal of paddock. Paarden zijn vluchtdieren die graag het overzicht houden. Wanneer een paard iets of iemand hoort naderen maar pas op het laatste moment ziet wat er gebeurd levert dit stress op.
  • Zorg voor vaste vriendjes waar je paard mee kan spelen: een wisselende samenstelling van de kudde zorgt voor stress. Paarden die in stabiele groepen staan halen veiligheid uit elkaars aanwezigheid en kunnen hechte vriendschappen vormen.  
  • Geef objecten om te onderzoeken, zoals een boomstam in de paddock, een kartonnen doos, een skippybal (zonder lus aan het handvat, want met lus is gevaarlijk!) of een oude handdoek. Een dekje van andere paarden kan vanwege de geur ook interessant zijn.
  • Koop een voerpuzzel, zoals een bal waar brokjes in kunnen, of een snuffelmat. Een snuffelmat is een mat met geknoopte stroken waar je eten tussen kunt verstoppen. Het paard gaat dan snuffelen tussen de stroken om de verstopte brokjes te zoeken.
  • Maak een slinger van kruiden en groentes. Veel kruiden zijn gezond voor je paard zoals munt, lavendel, kamille, salie, tijm of peterselie. Ook een wortel, bietje of stuk uitgedroogd brood kan een smakelijke afwisseling zijn.
  • Probeer van weides te wisselen zodat paarden meer afwisseling in hun omgeving krijgen. Wellicht kan je met andere paardenhouders in de buurt weides rouleren en delen. Let er wel op dat je rekening houdt met een vast maatje en je paard niet continu met andere dieren staat.
Enrichment

Samen op onderzoek gaan

Je kunt ook samen verrijkende activiteiten doen, zoals samen een wandeling maken over het erf. Activiteiten die je paard de kans geven in zijn eigen tempo te onderzoeken zorgen ervoor dat hij zekerder wordt en het leuk vindt om met jou op pad te gaan.

Liever een halster met een lang touw dan een hoofdstel. Op die manier is er meer ruimte voor je paard om wat vrijer te zijn in zijn gedrag. Samen kan je op een rustige manier (zonder dwang!) diverse objecten onderzoeken zoals een kruiwagen,  fiets, een geparkeerde auto of lege dozen. Geef je paard eens de ruimte om te bepalen waar en in welk tempo jullie naartoe wandelen.

Ook kan je door het bos wandelen. Veel paarden vinden het fijn om hun buik te schuren aan de takken, te knabbelen aan de planten of te rollen in losse bladeren. Ook dit kan een fijne afwisseling zijn voor je paard om zonder dwang samen iets te ondernemen.

Wil je de paarden nog meer helpen?

Download het stappenplan om een paard veilig in een kudde te introduceren. Onderteken de petitie zodat we met jouw hulp eenzaamheid bij paarden stoppen. En schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin we successen delen die dankzij jouw steun mogelijk zijn. Samen geven we de paarden een beter leven!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.