Na TTIP is er met CETA een nieuw handelsverdrag waar multinationals van zullen profiteren. Dat miljarden dieren de dupe zijn, moet dan maar. Wij leggen uit waarom het een heel slecht idee is als Nederland instemt met dit ondemocratische, dieronvriendelijke partijtje handjeklap.
CETA is er niet voor ons
CETA is een handelsverdrag met Canada waarmee onder meer de handelstarieven op landbouwproducten worden afgeschaft. Landen die goedkoop produceren en lage eisen voor dierenwelzijn hebben, krijgen hiermee een concurrentievoordeel op de wereldwijde markt. Dat betekent dat de consument voor een nog lagere prijs producten zoals vlees kan krijgen. Dat klinkt voordelig, maar zoals vaker bij een race naar de bodem, zijn er wel degelijk anderen die de rekening betalen.
CETA is er niet voor de dieren
Het allerbelangrijkste argument voor ons is dat in dit soort verdragen dierenwelzijn altijd de laagste prioriteit krijgt. Doordat het verdrag alleen eisen stelt aan eindproducten, maar niet aan hoe die geproduceerd worden, ligt er niets vast over de manier waarop dieren behandeld worden. Zo mogen zeugen in Canada levenslang ingeklemd staan in een stalen kooi. Deze wrede praktijk is, buiten de tijd dat ze in de kraamkooi staan, verboden in Europa. Ook de welzijnseisen voor transport zijn in Canada van een bedroevend lager niveau dan hier. Dieren mogen daar tussen de 36 en 52 uur op transport staan. Gebruikelijk is daarbij ook dat dieren worden ‘voorbereid’ op transport door ze vijf uur voor vertrek al geen water en voedsel te geven. Barbaarse toestanden.
CETA is er niet voor de kringlooplandbouw
Vorige week spraken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer verschillende deskundigen zich uit tegen dit plan. De kritiek van de vertegenwoordiger van de boeren is dat hiermee de Nederlandse boeren zullen worden weggeconcurreerd door Canadese boeren, die door lagere welzijnseisen veel goedkoper kunnen produceren. Juist als we willen dat de Nederlandse landbouw overgaat op een duurzamere basis, waarbij we niet meer produceren voor de export, is het vreemd om de Nederlandse markt te overspoelen met goedkopere producten waartegen onze boeren in prijs niet kunnen concurreren.
CETA moet gestopt worden
Als een akkoord slecht is voor dieren, duurzaamheid, onze eigen boeren, onze democratische inspraak, en eigenlijk alleen maar goed is voor multinationals, is het niet heel moeilijk om te bedenken dat CETA een héél slecht plan is.
Maar Nederland heeft de kans om CETA te stoppen! De Tweede Kamer stemt binnenkort over CETA; als een meerderheid tegenstemt, kunnen wij het hele verdrag tegenhouden. Daarom vragen we jou Kamerleden op te roepen om tegen CETA te stemmen. Kom jij ook in actie?