Suikerziekte herkennen bij je kat

Kat

Suikerziekte ofwel diabetes mellitus is een ziekte die veel voorkomt bij (oudere) katten. Wat is suikerziekte en hoe herken je de symptomen?

Suikerziekte – wat gaat er mis?

Als je kat suikerziekte heeft, zit er te veel glucose (suiker) in zijn bloed. De glucose in het bloed wordt te hoog door een tekort aan insuline in het lichaam. Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt om de glucose uit het bloed te kunnen opnemen en te gebruiken als brandstof. Als het lichaam de glucose niet kan gebruiken, ontstaat er suikerziekte.

Wat zie je aan je kat

Een kat met suikerziekte heeft altijd honger, en valt ondanks zijn enorme eetlust af. Hij zal ook veel meer drinken en plassen dan je gewend bent. In het beginstadium van de ziekte zijn de klachten nog niet zo opvallend. Als je kat afvalt zonder dat je andere klachten opmerkt, is het goed om toch te laten controleren of hij misschien suikerziekte heeft.

In een later stadium van suikerziekte raakt het lichaam volledig ontregeld. Dat stadium heet ketoacidose. Je kat zal minder plassen, minder eten en drinken en (erg) sloom worden. Uiteindelijk raakt hij uitgedroogd. Zonder spoedbehandeling is suikerziekte dan snel dodelijk.

Suikerziekte is in veel gevallen te genezen

Herken je bovenstaande symptomen, ga dan voor controle naar de dierenarts. De dierenarts kan door middel van een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek de diagnose stellen. Als je kat tijdig en goed wordt behandeld, is suikerziekte in een aantal gevallen zelfs te genezen.

De volgende keer meer over oorzaken en risicofactoren van suikerziekte!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.