Suikerziekte bij de kat: de behandeling

Kat

Suikerziekte komt geregeld voor bij (oudere) katten. Het is gelukkig in de meeste gevallen goed te behandelen.

Injecties

Voor de behandeling van suikerziekte waren tot maart 2024 alleen insuline-injecties mogelijk. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in het bloed daalt en weer gebruikt kan worden als brandstof in het lichaam. In de meeste gevallen heeft je kat twee injecties per dag nodig. Deze behandeling is erg intensief voor zowel de kat als de eigenaar. Controles thuis en bij de dierenarts zijn bij deze behandelvorm vaak nodig. Bovendien zijn bij deze behandeling de glucosespiegels in het bloed heel wisselend. De kans op een te lage bloedsuikerspiegel is ook altijd een risico.

Hypoglycemie

Als je kat ineens erg sloom is, kan het zijn dat de bloedsuikerspiegel veel te laag is. Dit wordt wel een ‘hypo’ genoemd (hypoglycemie betekent: ‘te weinig suiker in het bloed’.) Neem in zo’n geval met spoed contact op met je dierenarts, het is levensbedreigend! In geval van een hypo is het goed wat druivensuiker op de tong of in de wang van je kat te smeren vóór je op weg gaat naar de dierenarts.

Nieuwe behandeling: eenmaal daags een drankje

Sinds maart 2024 is er een nieuwe behandeloptie mogelijk. Dat gaat via het toedienen van een drankje en slechts eenmaal daags. Het drankje zorgt ervoor dat de overmaat van glucose in het bloed wordt uitgeplast. In overleg met je dierenarts stel je vast welke behandeloptie het beste is. Bij een optimale behandeling zijn de bloedsuikerspiegels vrij stabiel en is de kans op een levensbedreigende hypo niet aanwezig.

Speciale voeding

Als je kat suikerziekte heeft, is het belangrijk om naast injecties of de drank speciale voeding te geven. De voeding bevat met name eiwit en vet en juist weinig koolhydraten. Zo ontstaan er zo min mogelijk schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dat is voor het lichaam het beste.

Suikerziekte door een tumor of andere ziektes

Soms wordt de suikerziekte veroorzaakt door een andere ziekte. Dan blijven er vage klachten spelen. Denk aan slechte eetlust, sloomheid of geregeld overgeven. Meld dit altijd bij de dierenarts. Je dierenarts zal aanvullend onderzoek moeten doen. Ziektes die suikerziekte kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld de ziekte van Cushing en alvleesklierontsteking. Deze ziektes zijn niet gemakkelijk te diagnosticeren.

In ongeveer 20 procent van de gevallen is een hersentumor de oorzaak van suikerziekte bij de kat. Als je kat suikerziekte heeft door een tumor in de hersenen (acromegalie), dan is er een complexe operatie nodig om de tumor weg te halen. Deze operatie is een aantal keren succesvol uitgevoerd; na de operatie was de suikerziekte genezen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.