Rechtszaak tegen fokker van Newfoundlanders

Newfoundlander

Dier&Recht is een rechtszaak begonnen tegen een fokker die twee Newfoundlanders met, naar later bleek, meerdere erfelijke aandoeningen heeft verkocht. Newfoundlanders zijn van oorsprong beresterke honden, die onder andere gebruikt werden om, al zwemmend, vissersschepen aan een lijn het strand op te trekken. De eigenaar van de twee honden wilde dan ook met ze gaan waterwerken, een sport waarbij de hond allerlei reddingsoefeningen in het water leert, maar dat plan strandde.

Honden al na enkele maanden ziek

Beide honden kregen al na enige maanden last met lopen. Ze hadden duidelijk pijn en bleken kreupel te worden. Nader onderzoek door een gespecialiseerde dierenarts leidde tot de conclusie dat beide honden zowel heupdysplasie (HD) als elleboogdypslasie (ED) en patella luxatie (een aandoening aan de knieën) hebben. Dat zijn alle drie erfelijke aandoeningen. Na diverse operaties is één van beide honden inmiddels op twee jarige leeftijd geëuthanaseerd. De andere hond heeft nu twee kunstheupen waar hij redelijk mee kan lopen, maar van waterwerken of sport is natuurlijk geen sprake.

Fokker legt schuld bij eigenaar

De eigenaar van de twee Newfoundlanders sprak de fokker er op aan, maar deze verweet de koper dat hij de honden de verkeerde hondenbrokken had gegeven en dat hij ze trappen liet lopen. Want HD, ED en patella luxatie komen volgens de fokker niet door erfelijkheid, maar door de omgeving (lees: de eigenaar). De ouders van de pups hebben beide een stamboom. Deze wordt volgens de fokker alleen afgegeven als er geen sprake is van genetisch overdraagbare aandoeningen zoals HD en ED.  De fokker heeft evenwel nagelaten de (voor)ouders te testen op HD, ED en PL, noch hebben ze de verwantschapscoëfficiënt (inteelt) berekend. Ook de beste remedie tegen erfelijke aandoeningen, zo af en toe kruisen met niet raszuivere honden is nagelaten. De financiële schade is meer dan € 12.000; de emotionele schade is onmeetbaar hoog. Uit hetzelfde nest zijn nog drie honden voortgekomen met HD en/of ED.

Newfoundlander: kapot gefokt ras

Zoals veel hondenrassen is ook de Newfoundlander een kapot gefokt ras, omdat niet gezondheid maar raszuiverheid en het uiterlijk voorop kwamen te staan. Een eis om een stamboom te krijgen, is immers raszuiver fokken. Volgens een gezondheidsinventarisatie, gemaakt in opdracht van de Raad van Beheer (de overkoepelende organisatie voor rasverenigingen), heeft deze manier van fokken geleid tot een gemiddelde van bijna 1,6 erfelijke aandoeningen per (jonge) Newfoundlander. Zo’n 25 % van deze honden heeft in de eerste helft van hun leven aandoeningen aan de ledematen.

Fokkers dienen verantwoordelijkheid te nemen

Dier&Recht is door de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar gevraagd deze zaak op zich te nemen. Fokkers dienen zich te realiseren welke verantwoordelijkheid ze hebben. Ze worden geacht zich in te spannen om gezonde honden te fokken en daarnaast dienen ze een potentiële koper te wijzen op het risico op erfelijke aandoeningen zoals HD, ED of patella luxatie. Ze dienen niet alleen het risico te benoemen, maar dit ook te onderbouwen met concrete percentages. Zou een normale hondenliefhebber een hond kopen als de kans op een ziekte in de eerste levensperiode al dik boven de 25% is?

Volgens de wet verboden

Maar zelfs al zijn er mensen die dergelijke intrinsiek zieke honden kopen, dan is het fokken nog altijd verboden volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren. Dit wetsartikel beschermt de honden zelf en verbiedt het fokken van pups met een grote kans op een erfelijke aandoening.

Sterke of zwakke honden?

Newfoundlanders zijn van oorsprong enorm sterke rashonden, maar dat is helaas voor veel dieren inmiddels verleden tijd. Let eens op de Newfoundlanders die u ziet lopen. Hoeveel van die honden lopen, als ze iets ouder zijn, nog fris en gezond rond? De meeste sjokken en hebben allerlei klachten. Dier&Recht doet daar iets aan, in dit geval door de fokker aansprakelijk te stellen voor het leed dat hij heeft toegebracht. 

We houden u op de hoogte. 

Deel dit artikel