Afgelopen week deed de Dutch Dairymen Board, een vereniging van Nederlandse melkveehouders, staatssecretaris Van Dam een mooi voorstel. De melkveehouderij wil graag 23 miljoen euro ontvangen aan landbouwsubsidie om daarmee minder melk te produceren. Eh, pardon?
Kwetsbaar
Nou, dat zit zo. De Europese landbouwcommissie stelt 350 miljoen euro beschikbaar voor ‘kwetsbare veehouderijsectoren’. Daarvan is 23 miljoen bestemd voor Nederland. De twee sectoren waar de nood het hoogst is, zijn de varkensindustrie en de melkveehouderij. Door enorme overproductie worden daar inmiddels zulke lage prijzen betaald dat boeren nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.
Schrik
Bij de varkens duurt de crisis al jaren; een enkele tijdelijke opleving ten spijt. De melkveehouderij is het echter niet gewend om slecht te verdienen. Daar zit de schrik er goed in.
Quotum
Toch moet de sector vooral zichzelf verwijten dat ze de melk aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Jarenlang werd overproductie tegengegaan door een systeem van quotering; een opgelegd productiemaximum per land hield de prijzen hoog. Begin 2015 werd dit quotum afgeschaft. En dat was het startschot voor uitbreiding en enorme schaalvergroting. In iets meer dan een jaar tijd heeft dit ervoor gezorgd dat we verzuipen in de melk. Gevolg: de prijzen zijn gekelderd.
Doden
Als de Dutch Dairymen Board zijn zin krijgt, wordt er straks 23 miljoen euro ingezet voor het versneld doden van overbodige melkkoeien. Boeren zouden dan een forse subsidie krijgen voor elke koe die ze naar de slacht brengen. Zo wordt het melkoverschot teruggeschroefd en kan de prijs weer stijgen. Simpel toch?
Heilloos
Onnodig te zeggen dat dit een heilloos plan is. In de eerste plaats brengt het de oplossing van de crisis geen stap dichterbij; zodra het ‘koeienoverschot’ voorbij is en de prijs weer hoger ligt, zullen boeren hun kudde weer willen uitbreiden. Daarnaast is het simpelweg onverteerbaar om gezonde, goede melkkoeien naar de slacht te sturen en daar Europese burgers voor te laten betalen. Laten we hopen dat Van Dam dit inziet, en dat hij ervoor kiest het Europese geld te investeren in oplossingen die de situatie van dier en boer op langere termijn verbeteren.