De regering van Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen probeert nogmaals via de rechter een verbod op het doden van eendagshaantjes af te dwingen. Het is de zoveelste stap in de juridische strijd die Johannes Remmel, minister van Landbouw in Nordrhein-Westfalen van de Groene Partij, voert tegen deze misstand.
Een eerdere poging om het in de shredder gooien van pasgeboren haantjes te verbieden, mislukte: de rechter oordeelde toen dat de methode toegestaan blijft zolang er geen duidelijk alternatief is. Haantjes worden namelijk ‘nutteloos’ geacht: ze leggen geen eieren en blijven te mager voor consumptie. Daarom worden ze na geboorte direct gedood.
Beroep
Het ministerie van Landbouw van Nordrhein-Westfalen heeft de regionale bestuurseenheden in Gütersloh en Paderborn gevraagd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Wanneer de hoogste administratieve rechtbank van de deelstaat het beroep afwijst, dan is nog een procedure via de federale administratieve rechtbank mogelijk.
De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt liet overigens weten dat hij er alles aan gaat doen om het doden van eendagskuikens in 2017 te beëindigen. Dan is er volgens hem een praktisch alternatief voorhanden.
Alternatieven
In Nederland worden naar schatting 45 miljoen haantjes direct na de geboorte vergast, versnipperd of verdronken. Het afmaken van alle haantjes gebeurt bij de productie van alle soorten eieren, ook bij biologische. De Partij van de Dieren probeerde in 2014 via een motie verbod af te dwingen, maar die werd afgewezen.
Er wordt op dit moment wel naarstig gezocht naar alternatieven. Zo ontwikkelt een Leids biotechbedrijf een methode om, negen dagen na bevruchting van het ei, het geslacht vast te stellen. ‘Mannetjes-eieren’ kunnen dan worden vernietigd.