Het leven van een kip op een vleeskuikenbedrijf is niet alleen kort, het begint ook nog eens bijzonder onplezierig. Vers uit het ei moeten de kippetjes namelijk een vrachtwagenrit doorstaan - zonder dat ze beschikking hebben over eten en drinken. Hopelijk is dat snel verleden tijd.
In het huidige systeem worden de eieren 21 dagen bebroed. Zodra het laatste kuiken uit zijn nest is gekropen, gaat de hele lichting in plastic kratten de vrachtwagen in. Pas na aankomst op de boerderij krijgen de dieren voor het eerst te eten en te drinken.
Eidooier
Sommige kuikens komen echter 1 of 2 dagen vóór de 21ste broeddag uit het ei. Zij hebben alleen het restant van de eidooier, opgeslagen in hun lichaam, om op te teren. Zonder water en voedsel moeten zij, in hun krappe geboortekrat, wachten tot al hun 'broers en zussen' hun schaal hebben gekraakt en de rit naar de boerderij begint. Dit transport op jonge leeftijd zorgt bovendien voor veel stress.
Klimaat
Om dit te voorkomen zijn er drie nieuwe systemen op de markt gebracht. Deze hebben een ding gemeen: de kuikens komen in de stal ter wereld. Het vervoer vindt namelijk plaats als de dieren nog in het ei zitten. Op de boerderij waar ze het levenslicht zien, wordt het klimaat vervolgens aangepast aan de behoeftes van kleine kuikens. Ze kunnen bovendien direct op zoek gaan naar drinken en eten.
Onnatuurlijk
Natuurlijk is het leven van vleeskip, die gefokt wordt om buitensporig hard te groeien, dan nog steeds onnatuurlijk en triest. Een kuiken dat zijn leven begint in een warme stal met genoeg voedsel, heeft misschien een iets betere start – en elke verbetering is er één.