Dieren niet langer aanpassen aan het stalsysteem, maar stalsystemen aanpassen aan de dieren. Al meer dan twintig jaar doet kabinet na kabinet de belofte dat dit uiterlijk in 2022 zou worden geregeld. Maar op het laatste moment breekt minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) deze belofte en negeert de al aangenomen wetswijziging. Onacceptabel! Teken de petitie en roep de minister op: beloofd is beloofd!
Al meer dan twintig jaar doen kabinetten beloftes over dierenwelzijn. Welke precies, dat lees je in dit overzicht:
2001 - Commissie Wijffels
Al in 2001 vraagt de toenmalige minister van LNV een denktank onder leiding van Herman Wijffels (voorzitter van de Sociaal-Economische Raad) om een advies over de toekomst van veehouderijsector in Nederland. De Commissie Wijffels windt er geen doekjes om:
“In de hoogst ontwikkelde stedelijke samenleving die wij nu hebben, past de historisch zo gegroeide huidige veehouderij niet meer. Economisering en schaalvergroting hebben zelfs tot amorele verschijnselen geleid. Behalve op het gebied van dierenwelzijn leidt de huidige intensieve veehouderij ook op milieugebied tot problemen. De intensieve veehouderij, zoals die nu functioneert, kan straks niet meer.”
2002 - Kabinet-Kok II
Een jaar later doet D66-minister Brinkhorst (LNV) namens het kabinet een stevige belofte:
“Binnen 10 tot 20 jaar moet de veehouderij en de houderij van gezelschapsdieren zijn omgebogen in de richting van het perspectief van het soorteigen gedrag. Het houderijsysteem is daarbij aangepast aan het dier in plaats van dat het dier aan het houderijsysteem is aangepast.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
2007 - Kabinet-Balkenende IV
In 2007 herhaalt CDA-minister Verburg (LNV) deze belofte. Ook zij noemt 2022 als uiterlijke datum:
“Gehouden dieren kunnen behoeften voortvloeiend uit hun natuurlijk gedrag uiten, krijgen daglicht, hebben voldoende ruimte en ondergaan geen fysieke ingrepen als gevolg van de wijze van het houden. (…) Ik hanteer (…) hiervoor een tijdshorizon van 15 jaar.”
2021 – Het parlement
Bijna vijftien jaar later is het dan eindelijk zo ver! Het parlement (Eerste en Tweede Kamer) stemt in met de vernieuwde Wet dieren. Dieren mogen vanaf 2023 niet langer worden aangepast aan het systeem, maar het systeem wordt aangepast aan de dieren.
2022 – Kabinet-Rutte IV
Maar dan: minister Adema breekt de meer dan twintig jaar oude belofte en negeert de al aangenomen wetswijziging. De minister komt met een alternatief plan om met de sectorpartijen in de vee-industrie en slechts één dierenwelzijnsorganisatie een Convenant Dierwaardige Veehouderij te sluiten. Een convenant is een afspraak tussen de overheid en een of meerdere andere partijen. Op basis van dat convenant wil de minister de vernieuwde wet dan opnieuw wijzigen.
2023 – De vee-industrie mag bepalen wat ‘dierwaardig’ is?
Dit betekent dat de huidige intensieve veehouderij zelf mag gaan meebepalen wat een ‘dierwaardige veehouderij’ is. Wij vinden het onacceptabel dat de minister op deze manier de beloftes aan de dieren niet nakomt en roepen de minister op de vernieuwde wet niet te wijzigen. Beloofd is beloofd!
Vind jij dit ook? Teken de petitie!