Een Nederlands Kampioenschap springen, zónder bit of teugels? De Equifair in Exloo had vorige maand de primeur. Een vooruitstrevende stroming binnen de paardensport.
Springen zonder hoofdstel
Op 11 juni is het zover. Het eerste NK springen zonder hoofdstel tijdens de Equifair in Exloo. Maar liefst negen ruiters en paarden doen mee aan de springproef waarbij alleen een neckrope (een touw om de nek) is toegestaan. De jury keurt op het vertrouwen tussen paard en ruiter en hoe ontspannen het paard is. Een zweep is toegestaan: niet om te slaan, maar als visueel hulpmiddel. Uiteindelijk gebruikt geen van de ruiters een zweepje in de proef.
Diervriendelijk reglement
De organisatie wil vooral dat het evenement diervriendelijk is en heeft hiervoor een eigen reglement opgesteld. Zo mag de neckrope niet hoog op de hals liggen en mogen ruiters niet slaan met een ‘stick’ of zweep. De organisatie wil laten zien hoe een ruiter en een ontspannen paard samen kunnen rijden in onderling vertrouwen. Ruiters en paard mogen het parcours eerst verkennen met hoofdstel (zonder aan de teugels te komen). Zo laten ze op een veilige manier zien dat ze de teugels echt niet nodig hebben. Vervolgens gaat het hoofdstel af en rijden ze de springproef.
Tijdens gewone springwedstrijden mogen deelnemers al bitloos rijden, maar gebruiken ze de druk van het hoofdstel vaak nog wel om te sturen. Tijdens de wedstrijd in Exloo ligt de charme juist volledig in het sturen met de benen, zit of stem. Alle combinaties rijden de proef succesvol uit.
Wedstrijd zonder dwangmiddelen
Het idee voor een wedstrijd zonder dwang ontstond al in 2019. Tijdens het evenement Equiday mochten ruiters tijdens een showrubriek laten zien wat ze konden zonder hoofdstel. Maar liefst 40 combinaties meldden zich aan. Helaas gooide corona destijds roet in het eten en kwam het er niet van om de betreffende wedstrijd te organiseren. Daarnaast bleek het ook niet eenvoudig om een goede locatie te vinden voor deze nieuwe en diervriendelijke omgang met paarden.
Meer evenementen in 2023
In 2023 hoopt de organisatie naast Exloo ook springwedstrijden zonder hoofdstel te organiseren in het zuiden van het land. Ook de mogelijkheden voor dressuurwedstrijden zonder hoofdstel worden overwogen. Bij al deze evenementen staat het diervriendelijker rijden en het vertrouwen tussen paard en mens centraal.