Vanwege de grote risico’s op extreme gezondheidsproblemen mag er sinds 2019 niet meer gefokt worden met honden als die een te korte snuit hebben, zoals Franse bulldogs en mopshonden. Toch gaat het fokken met deze zieke dieren gewoon door, en dan ook nog mét steun van de Raad van Beheer. Consumentenprogramma Kassa besteedt aandacht aan het onderwerp en Dier&Recht hielp mee met de voorbereiding.
Strenge wetgeving
Sinds maart 2019 gelden er strenge regels voor het fokken met honden met een korte snuit. Zo moeten fokdieren open neusgaten hebben en mag de lengte van de snuit niet korter zijn dan een derde van de koplengte. Deze regels moeten voorkomen dat pups last krijgen van benauwdheid, ernstige oogontstekingen en allerlei andere gezondheidsproblemen.
Schedelmetingen vervalst
In de uitzending wordt onder meer gesproken over schedelmetingen door dierenartsen. Met zo’n meting kun je aantonen of een hond wel of niet voldoet aan de wettelijke norm voor een fokdier. Meerdere metingen die fokkers hebben doorgegeven aan de Raad van Beheer (de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers), blijken achteraf niet te kloppen. Dat betekent dat de verklaringen zijn vervalst door de fokker, of dat sommige dierenartsen die metingen niet op de juiste wijze uitvoeren.
Raad van Beheer 'beloont' foute fokkers met een stamboom
De Raad van Beheer verstrekt gewoon stambomen voor mopshonden en Franse bulldogs, ook als deze illegaal gefokt zijn. Het faciliteren of promoten van illegale fokkerij is verboden, dus de Raad van Beheer overtreedt hiermee de Nederlandse wet! Een bizarre situatie: vooral omdat deze organisatie juist in het leven is geroepen om toe te zien op het fokken van gezonde honden! Dit bewijst voor de zoveelste keer dat een stamboom geen enkele garantie biedt voor het kopen van een gezonde hond!
Handhaving ver onder de maat
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert nauwelijks op deze illegale praktijken. Het afgelopen jaar kreeg geen enkele fokker een boete en slechts een handvol fokkers ontving een waarschuwing bij een overtreding. De handel in honden is een lucratieve bron van inkomsten dus fokkers zullen niet snel uit zichzelf stoppen. Daarom blijven wij handhavingsverzoeken indienen tot de NVWA zelf structurele controles invoert.
Bekijk hier de uitzending. Wil je meer doen tegen de illegale fokkerij? Met een een donatie draag je direct bij aan onze handhavingsverzoeken!