Het fokken, verkopen én kopen van een Scottish fold is vanaf 1 oktober verboden in Vlaanderen. En dat is goed nieuws voor de katten!
Fok- en handelsverbod
Het verbod geldt niet alleen voor de Scottish fold maar ook voor andere katten met gevouwen oren. Denk daarbij aan de Napoleon fold, de elf en de dwelf. Zonder dit volledige verbod zouden fokkers simpelweg weer een nieuw ras kunnen fokken met gevouwen oren. Het verbod in Vlaanderen komt niet uit de lucht vallen, in het Brussels Gewest is het al langer verboden om deze katten te fokken of te verhandelen.
Ook in Nederland verboden te fokken
Feitelijk is het sinds 2014 in Nederland ook al verboden om deze katten te fokken. In de wet staat dat je niet met dieren mag fokken als de ouders ernstige erfelijke afwijkingen en schadelijke uiterlijke kenmerken hebben of kunnen doorgeven aan de nakomelingen. De gevouwen oren van de Scottish fold vallen daar zeker onder!
Gevouwen oren betekent levenslang pijn
De oorzaak van de gevouwen oren is osteochondrodysplasie. Deze erfelijke afwijking veroorzaakt ernstige afwijkingen in het kraakbeen. Het is vooral zichtbaar in de oren maar het tast ook de gewrichten aan en dat veroorzaakt veel pijn bij deze katten. En dat alleen maar omdat sommige mensen die gevouwen oortjes zo schattig vinden!
Ga met je Scottish fold naar de dierenarts!
Heb je een Scottish fold? Ga dan regelmatig voor controle naar je dierenarts. Om de ernst van de aandoening in kaart te brengen, is uitgebreid (waaronder röntgenologisch) onderzoek nodig. Behandeling van de aandoening is lastig. Meestal is alleen pijnstilling mogelijk. Je kunt het je kat wat makkelijker maken met kleine aanpassingen in huis: een opstapje naar de bank bijvoorbeeld. Als het dier erg veel pijn lijdt, is euthanasie helaas de enige optie.
Dier&Recht strijd al jaren tegen het fokken van deze zogenaamde designer cats. Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!