Uitdroging en diarree door gebrek aan water en voeding

Kalftransport
Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Voor jonge dieren is water enorm belangrijk. Maar vleeskalfjes krijgen vaak geen (of niet genoeg) drinkwater tijdens de lange transporten naar de Nederlandse kalvermesterijen. Warme melk, van levensbelang voor deze kwetsbare zuigelingen, krijgen ze sowieso niet gedurende de reis.

Te weinig of geen drinken

De dagelijkse waterbehoefte van een kalf is ruim 10 procent van zijn lichaamsgewicht. Pas sinds 2017 beschikken veel transportwagens over drinkspenen. Maar dat betekent niet dat de kalveren tijdens het transport ook daadwerkelijk kunnen drinken: de drinkspenen zitten in de zijwanden van de trucks, waardoor de meeste kalfjes er in de overvolle veewagens niet bij kunnen. Het gevolg is dat een klein aantal kalveren veel te veel water drinkt, terwijl de rest geen druppel vocht binnenkrijgt. En dan te weten dat zo’n transport doorgaans 12 tot 48 uur duurt.

Daar komt bij dat lang niet alle kalveren begrijpen hoe de spenen werken. Ze hebben er geen ervaring mee, aangezien kalveren die bestemd zijn voor de kalverhouderij, individueel uit emmers worden gevoerd op de melkveebedrijven waar ze zijn geboren.

Rustperiode te kort voor drenken

Het is verplicht om kalveren na maximaal elf uur reizen een uur te laten rusten. Uit onderzoek blijkt dat het in de praktijk buitengewoon lastig is om alle kalveren tijdens deze korte rustperiode te laten drinken. Vaak komt het erop neer dat kalfjes helemaal geen drinken hebben tijdens het transport.

Zuigelingen hebben melk nodig

Bovendien hebben zulke jonge kalfjes warme melk nodig. Kalfjes zijn ten minste de eerste drie weken van hun leven volledig afhankelijk van melk. Onder natuurlijke omstandigheden drinken ze gedurende deze eerste levensweken zo’n vijf tot negen keer per dag bij de koe.* Omdat kalveren die op transport gaan naar de kalvermesterij meestal nog maar twee weken oud zijn, is hun behoefte aan melk heel groot.

Tijdens het transport krijgen ze helemaal geen melk; men is bang dat ze daar diarree van krijgen of zullen gaan braken. Maar alle voeding die een kalf kan meekrijgen, is van levensbelang! Als een kalf langdurig zonder water en voeding zit, raakt de darmwand beschadigd. Juist hierdoor kan diarree ontstaan, doodsoorzaak nummer één onder kalveren. Terwijl een kalf normaal zo’n 0,5 tot 0,8 liter vocht per dag uitscheidt, kan dit bij diarree oplopen tot 2 à 3 liter.

Uitdroging

Het tekort aan voeding en water veroorzaakt uitdroging. De meeste kalveren komen dan ook met matige tot ernstige uitdrogingsverschijnselen aan op hun eindbestemming.

Vind jij ook dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan het gesleep met honderdduizenden piepjonge kalveren? Onderteken dan nu onze brandbrief aan minister Schouten!

* In de maanden daarna neemt dit geleidelijk af tot zo’n 3 tot 5 keer per dag.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!