Tweede Kamer bespreekt Bambino Sphynx

Dierenwelzijnsdebat

Dinsdag 14 november vond het dierenwelzijnsdebat plaats in de Tweede Kamer. Aanwezig waren Bromet (GL), Futselaar (SP), Grauss (PVV), De Groot (D66), Moorlag (PvdA), Von Martels (CDA), Wassenberg (PvdD) en Weverling (VVD). Meerdere partijen zijn bezorgd over het ongecontroleerd fokken van huisdieren zonder rekening te houden met de gevolgen voor het dier.

Aanpakken van fokkerij: voorlichting alleen is onvoldoende

Moorlag (PvdA) en Weverling (VVD) benadrukten dat het nodig is om het moedwillig veroorzaken van dierenleed aan banden te leggen. Het gaat daarbij om het fokken van dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken zoals korte snuiten en kale katten met korte poten. Alleen voorlichting over de problemen van doorfokken op uiterlijke kenmerken is daarbij onvoldoende. De Bambino Sphynx werd hierbij specifiek genoemd als voorbeeld van een volledig uit de hand gelopen fok.

Registratiesysteem

Moorlag stelt voor om een registratiesysteem te verplichten voor fokkers. In zo’n  systeem moeten fokkers en handelaren zich registreren en verplicht hun registratienummer vermelden bij advertenties. Zo worden foute fokkers makkelijker getraceerd naar een bepaalde importeur of fokker. In het buitenland werkt een soortgelijk systeem al goed. Minister Schouten voegt deze suggestie toe aan de ideeënlijst. Weverling vindt dat met name de handhaving op korte termijn moet verbeteren. Schouten geeft aan eind van het jaar met een rapport te komen om de handhaving te verbeteren.

Tentoonstellen aan banden leggen: dier is geen sieraad

Tjeerd de Groot (D66) stelt terecht: een dier is geen sieraad. Honden- en kattenshows houden een systeem in stand dat fokkers prikkelt om dieren te fokken vanuit een schoonheidsideaal. De shows verergeren inteelt en houden schadelijke kenmerken in stand. Frank Wassenberg van de PvdD haalt deze punten aan in de discussie, hij is een voorstander van het verbieden van dierenshows in het algemeen.

Geen zieke dieren tentoonstellen

Tjeerd de Groot D66 stelde voor om in plaats van shows te verbieden, te bepalen welke dieren tentoongesteld mogen worden. Het wordt dan verboden om dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken te showen. Hiervoor moet een gedragscode opgesteld worden, waar organisatoren van shows zich aan dienen te houden. Minister Schouten gaat dit bespreken met de Raad van Beheer. De minister benadrukt nogmaals dat er voor eind dit jaar normen komen voor het handhaven van artikel 3.4 Besluit houders van dieren.

Dier&Recht is blij dat de discussie over schadelijke uiterlijke kenmerken de Tweede Kamer heeft bereikt en dat er nu eindelijk serieus wordt gewerkt aan betere handhaving.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.