Koeien met gasmaskers: is dat de toekomst?

Koe met masker

De rundveestapel is de belangrijkste bron van methaan-uitstoot in Nederland. Onder het motto ‘Rundvlees en zuivel duurzaam maken voor iedereen’ ontwikkelt het bedrijf ZELP nu koeienmaskers om de uitstoot van methaan op te vangen. Wederom wordt er aan dieren gesleuteld, zodat de mens zijn consumptiegedrag maar niet hoeft aan te passen. 

Runderen produceren krachtig broeikasgas

Voor de productie van zuivel en vlees worden in Nederland 3,8 miljoen runderen gehouden, waaronder 1,6 miljoen melkkoeien. Naast grote dierenwelzijnsproblemen heeft dit ook een enorme impact op het klimaat.

Tijdens het herkauwen boeren koeien methaangas op dat het lichaam verlaat via de neus van het dier. Methaan is een krachtig broeikasgas – 25 keer sterker dan CO2. Vijf procent van de totale CO2-uitstoot op aarde is afkomstig van runderen. De uitstoot van deze dieren draagt daarmee aanzienlijk bij aan de opwarming van de planeet.

Hoeveel methaan een rund produceert is afhankelijk van het dieet, van de micro-organismen in de maag en van de genen van het dier. Er wordt al veel getest met andere voeding om de uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld door koeien minder eiwitrijk voer te geven of door enzymen toe te voegen die de vorming van methaan moeten remmen. Dit alles om de enorme rundveestapel maar niet te hoeven inkrimpen.

‘Gasmaskers’ voor koeien

En daar blijft het niet bij. Het bedrijf ZELP (Zero Emissions Livestock Project) ontwikkelt momenteel zelfs maskers die volgens het bedrijf de uitstoot van methaan door rundvee fors kunnen verminderen. Het masker moet volgend jaar op de markt komen.

Of een koe het prettig vindt om continu een masker over haar neus en haar kop te dragen, wordt vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

Symptoombestrijding

Is dit het soort oplossing waar politiek en sector op doelen als ze praten over verduurzaming en technologische innovatie? Koeien met gasmaskers op: het is de zoveelste inbreuk op het natuurlijke leven van een dier om een probleem aan te pakken dat de mens veroorzaakt.

Een manier van denken die altijd ten koste gaat van dierenwelzijn. Daarbij gaat ook deze ‘oplossing’ volledig voorbij aan het echte probleem: de veestapel is veel te groot.

Dit is wat jij kan doen

Wil je weten wat jij kunt doen tegen dierenleed en de negatieve impact van runderen op het klimaat? Kies voor plantaardige alternatieven.

Vind jij ook dat er structurele oplossingen moeten komen, zoals vermindering van de veestapel? Onderteken de brandbrief waarin we minister Schouten oproepen grenzeloos kalverleed een halt toe te roepen.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!