Horror op melkveebedrijf: "Het zijn niet eens kadavers meer"

koe

Een veehouder uit Olst stond deze week voor de rechter wegens gruwelijke misstanden op zijn melkveebedrijf. De inspectiedienst treft de dieren in oktober 2023 aan onder erbarmelijke omstandigheden. Kadavers – of eigenlijk, hoopjes botten – liggen tussen de levende koeien. De dieren zijn zwaar verwaarloosd, uitgehongerd en te zwak om te staan. Maar de inspectiedienst neemt geen dieren in beslag en de veehouder mag gewoon dieren blijven houden. Waarom grijpt de overheid niet sneller en strenger in? 

Hoopjes botten 

De inspecteurs vinden op het melkveebedrijf hoopjes botten en andere restanten van dode dieren. Tijdens inspecties in maart en juli 2024 zien ze opnieuw dat de stal is bezaaid met botresten. Daartussen staan ernstig verwaarloosde koeien. Sommige dieren kunnen amper op hun benen staan en hebben dringend zorg nodig. Bij de inspectie in maart moet een dierenarts een doodzieke koe ter plekke euthanaseren.

Hoeveel inspecties zijn er nodig om de dieren uit deze situatie te redden? En waarom komen de inspecteurs pas na een half jaar terug nadat ze eerder zulk ernstig dierenleed aantreffen?

Overheid draagt bij aan dierenleed

In april 2023 maakte Dier&Recht al duidelijk hoe lang en gruwelijk dieren lijden in dit soort stallen. We zien jaarlijks tientallen gevallen van zieke, gewonde, verhongerende en creperende dieren in uitzichtloze situaties. Ondanks deze misstanden, haalt de inspectiedienst de dieren bijna nooit weg bij de verwaarlozers. 

In EenVandaag vertellen (ex-)inspecteurs dat de overheid op de hoogte is, maar niet ingrijpt. De overheid beschermt niet de dieren maar de overtreders, en draagt zo actief bij aan het instandhouden van ernstig dierenleed. 

Zaken naar het openbaar ministerie

Dier&Recht pleit ervoor om de bescherming van de dieren in deze horrorstallen niet langer over te laten aan de inspectiedienst. Het Openbaar Ministerie moet het onderzoek naar deze structurele wetsovertreders overnemen. Veehouders die vaker de fout ingaan, moeten een houdverbod krijgen. En het belangrijkste: alle dieren moeten uit deze stallen worden gered.

De melkveehouder in Olst geeft toe dat het de laatste jaren slecht ging. Omdat hij gaat stoppen met zijn bedrijf wordt er geen houdverbod opgelegd. Hij krijgt slechts een boete van 8.000 euro, waarvan 3.500 euro voorwaardelijk. Er zijn nog altijd 2 koeien aanwezig op het bedrijf. 

Help jij de dieren? Teken de petitie voor een einde aan deze horrorstallen!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!