Hoefbevangenheid voorkomen en genezen

Tedik paard

Veel paarden krijgen ermee te maken: hoefbevangenheid. Zeer pijnlijk, en soms zelfs reden voor euthanasie. Hoe voorkom je hoefbevangenheid, en wat moet je doen als je paard het krijgt?

Overgevoelig

Het is lente, eindelijk mogen veel paarden weer de wei in. Heb je een paard, dan is het goed om rekening te houden met een aantal dingen, om de kans op hoefbevangenheid te verkleinen. Een van de voornaamste oorzaken van hoefbevangenheid zit in de voeding die het paard binnenkrijgt. Sommige paarden kunnen gevoelig reageren op het weer gaan eten van gras, zeker als ze de hele winter geen gras hebben gehad. Bouw het gras voeren daarom langzaam op.

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef tussen de hoefwand en de voet. De lamellen waarmee de hoefwand vast zitten aan de voet worden losgedrukt, waardoor de zogenoemde witte lijn verbreedt. De pijn die dit veroorzaakt is vergelijkbaar met een nagel die loskomt van je vinger.  Als dit proces heel ver doorgaat kan het hoefbeen (een driehoekig botje midden in de hoef) aan de onderkant van de hoef door de zool heen breken. Dit is extreem pijnlijk voor een paard.

Voorkomen

Hoefbevangenheid is door goede verzorging goed te voorkomen. Een gezond dieet is essentieel. De belangrijkste oorzaken van hoefbevangenheid hebben namelijk te maken met wat het paard binnenkrijgt. Hoefbevangenheid kan komen doordat het paard veel gifstoffen heeft te verwerken, te veel suikers eet of andere metabole problemen heeft. Suikers uit granen en krachtvoer (zetmeel en snelle koolhydraten) zijn niet goed voor paarden, zeker niet als het paard te dik is.

Plan

Zorg ervoor dat je, als je paard in de wei komt, een goed plan hebt om dieetproblemen te voorkomen, bijvoorbeeld door de periode dat de paarden mogen grazen iedere dag iets te verlengen of door steeds een strookje gras bij te geven. Zorg ervoor dat het paard continu vrij kan bewegen. Bij lichte hoefbevangenheid wil het paard niet graag lopen en oogt het stijf. Bij een ernstigere vorm zal het paard naar achteren leunen met het lichaam of enkel nog willen liggen. Bel altijd de dierenarts als je dit ziet. Het is belangrijk een paard dan wel vitamine en mineralen te voeren, maar niet meer suiker.

Natuurlijke hoefstand

Paarden met hoge hielen hebben meer druk op de voorste hoefwand. Een ‘natuurlijke’ hoefstand helpt een gezonde hoefwerking, waardoor de bloedtoevoer door de hoef en het been gezond blijven en ontstekingen beter opgeruimd kunnen worden door het lichaam. Net als een menselijke nagel groeit de hoef continu door. Na ongeveer zeven tot elf maanden is de hele hoef vernieuwd. 

Genezen

Een hoefbevangen paard kan meerdere maanden slecht ter been zijn. De hoef lijkt dan steeds slechter te worden. Door iedere vier weken te bekappen wordt de groei van de nieuwe hoef in goede banen geleid en kan het paard weer helemaal gezond worden. Boxrust en hoefijzers zijn geen goede oplossingen, omdat de doorbloeding in de hoef dan vermindert, waardoor de genezing minder snel gaat. Het blijven bewegen, pijnstillers geven en eventueel de pijn verzachten met een hoefschoen zijn betere oplossingen.

Een dik of hoefbevangen paard staat het beste in een Paddock Paradise of een gewone paddock zonder gras. Zoek voor zo’n paard hooi dat weinig suikers bevat. De hoeveelheid suiker in hooi kun je laten testen. Ook kun je takken (wilgen, linde, berk) en stro bijvoeren. Zorg ook dat er langzaam gegeten wordt, door bijvoorbeeld een fijnmazig hooinet of een slowfeeder te gebruiken.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.