De Tweede Kamer wil dat er geen belastinggeld meer gaat naar technische innovaties die het welzijn van dieren verslechteren. De motie waarin de Partij voor de Dieren de regering hiertoe oproept werd door álle partijen gesteund. Dat is geweldig nieuws! Recent onderzoek van Varkens in Nood en Dier&Recht toont aan dat de overheid de afgelopen twintig jaar minimaal 4,6 miljard euro heeft geïnvesteerd om de uitstoot van de veehouderij te verminderen. Een groot deel van deze miljarden werd uitgegeven aan technische innovaties. Van de voorspelde verbeteringen voor het milieu kwam niets terecht terwijl deze 'innovaties' in veel gevallen wél het dierenwelzijn verslechterden.
Emissiearme vloeren
Emissiearme vloeren zijn bedacht om de uitstoot van stikstof te verminderen. Dat blijkt in de praktijk echter nauwelijks te werken. Maar door de slechte mestafvoer worden de vloeren vuil en glad en daardoor lopen koeien een sterk verhoogd risico op kreupelheid en hoefproblemen.
Luchtwassers
De effectiviteit van luchtwassers blijkt ook een stuk lager dan producenten hadden beloofd. Er komt bijna drie keer zoveel ammoniak in de natuur terecht dan is toegestaan! Om de luchtwassers goed te laten werken, moeten de stallen potdicht worden afgesloten. Hierdoor vervuilt de lucht in de stal tot ver boven gezonde normen. Varkens krijgen daardoor allerlei gezondheidsklachten, zoals een long(vlies)ontsteking. Luchtwassers verhogen bovendien het risico op stalbranden en dragen bij aan een snelle verspreiding van de vlammen.
Investeringen in emissiearme vloeren en luchtwassers gingen vaak samen met uitbreidingen van de veestapel. De investeringen hebben daarom in veel gevallen de stikstofuitstoot op plaatselijk niveau juist verhoogd.
Mestvergisting
Mestvergisters zouden moeten zorgen voor de opwekking van duurzame energie. Hoe meer mest er wordt vergist, hoe hoger de energieopbrengst. Hierdoor is de kans groot dat melkveehouders hun koeien minder vaak in de wei laten lopen. De mest wordt dan tenslotte niet meer in de stal opgevangen en gaat ‘verloren’. Daarnaast blijken de mestvergisters ook nauwelijks energie op te wekken.
Toekomstplannen landbouw
In de nieuwe plannen voor de toekomst van de landbouw spelen technische innovaties helaas weer een grote rol. Maar gelukkig kan de aangenomen motie ervoor zorgen dat het kabinet niet opnieuw miljarden mag steken in innovaties die zorgen voor meer dierenleed. Wij zullen er dan ook nauw op toezien dat deze motie wordt uitgevoerd!
Teken de petitie!
De aangenomen motie is een belangrijke stap om te voorkomen dat het dierenwelzijn nog verder achteruit gaat. Het is alleen niet genoeg. Er wordt nú onderhandeld met boeren, industrie en milieuorganisaties over de toekomst van de landbouw en daarmee de toekomst van de dieren. Dierenbeschermingsorganisaties zijn niet uitgenodigd, dus niemand behartigt de belangen van de dieren. Daarom zijn we samen met Varkens in Nood een petitie gestart en roepen we de minister op om dierenbelangen centraal te zetten bij de landbouwhervormingen. Teken de petitie en geef dieren een stem!