Fokregels kortsnuiten gelden voor álle rashonden

pomeriaan
De lengte van een hondensnuit moet minimaal een derde van de schedellengte zijn

Fokkers van mopshonden en Franse bulldogs weten het inmiddels wel. Ze mogen niet meer fokken met honden als de snuit te kort is. Maar fokkers en kopers, let op: dit geldt ook voor andere kortsnuitige hondenrassen.

De snuiten mogen niet korter zijn dat een derde van de schedel. De ogen mogen niet uitpuilen. De hond moet vrij kunnen ademen door open neusgaten. Dit zijn drie van zes eenvoudige regels, die helaas maar al te vaak worden overtreden. Tot groot leed van veel dieren.

Schedelmeting verplicht bij fokdier met kortere snuit

De fokregels zijn in augustus dit jaar aangescherpt. Voordat ze mogen fokken met dieren, moeten fokkers aantonen dat zowel de reu als de teef voldoen aan de wettelijke normen. Als de snuit duidelijk korter is dan de helft van de kop, dan is een schedelmeting bij de dierenarts verplicht.

Ook de boxer, pekinees, cavalier king charles spaniel, pomeriaan…

Naast de voor de hand liggende mopshonden en Franse bulldogs zijn nog veel meer honden met een (te) korte snuit. Boxers bijvoorbeeld, bordeauxdoggen en bullmastiffs. En onder de kleinere honden geldt dit ook voor de dwergkees of pomeriaan, de Boston terriër, de pekinees en de cavalier king charles spaniel.

Chihuahuafokker bestraft

Dier&Recht vraagt de NVWA regelmatig om de wet te handhaven bij fokkers die zich niet aan de regels houden. Onlangs moest een fokker uit Overijssel na zo’n handhavingsverzoek direct stoppen met het fokken van chihuahua’s. De snuiten van de fokdieren waren bijna plat, de ogen puilden zo ver uit dat de oogleden niet eens volledig konden sluiten. De fokker kreeg een dwangsom opgelegd, bij een volgende overtreding volgt direct een fikse boete.

Inschatting maken

Naast fokkers moeten ook kopers hun verantwoordelijkheid nemen. Is het fokpaar van de toekomstige pup gezond? Voldoet de fokker aan de regels? Ga niet zomaar met een fokker in zee. Wie twijfelt kan beter verder zoeken, al was het maar om jezelf een hoop leed en hoge dierenartsenkosten te besparen.

Op koopgeenkortsnuit.nl kun je zien hoe je een hond met een te korte snuit herkent en welke gezondheidsproblemen dat veroorzaakt.

Dierenartsen maakten deze instructie voor een schedelmeting. Hiermee kunnen fokkers zelf een redelijke inschatting maken of een hond wel of niet geschikt is voor de fokkerij.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.