Extreme praktijken die normaal zijn in de drafsport

pantykousje
Een opzetteugel, twee bitten en een ketting in de mond, en een afgebonden tong. Heel gewoon in de drafsport. Beeld: Dier&Recht

Het reglementair document van de drafsport vermeldt alle handelingen die in de sport zijn toegestaan. Op een aantal van die extreme handelingen zou wat ons betreft direct een verbod moeten komen.

Het vastbinden van de tong

In de drafsport is het normaal om de tong van het paard vast te binden aan de onderkaak. Deze wrede handeling zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de tong wordt afgekneld. Als dit te lang duurt dan kan er ernstige schade ontstaan aan het weefsel. Tijdens het vastbinden van de tong vertonen de paarden ernstige stresssignalen.

Het fixeren van de tong voorkomt dat paarden hun tong gebruiken om te protesteren tegen het bit. Dat protest tegen het bit is niet zonder reden. Tijdens een recent onderzoek in Finland had 84% van de 261 onderzochte drafpaarden verwondingen in de mond door het gebruik van verschillende bitten. 43% had lichte verwondingen, 20% ernstige verwondingen en bij 13 paarden werden actieve bloedingen geconstateerd.

Het gebruik van opzetteugels en meerdere bitten

Een opzetteugel is verbonden met een extra bit in de mond van het paard. Dit dwangmiddel zorgt ervoor dat een paard het hoofd niet naar beneden kan bewegen zonder pijn te ervaren aan het gehemelte. Sommige van de toegestane bitten in de drafsport hebben een extreme hefboomwerking. Meerdere onderzoeken tonen aan dat bitten met een hefboomwerking sneller verwondingen veroorzaken dan andere soorten bitten.

Het is even zoeken maar het reglement verbiedt zowaar ook nog enkele zaken. Zo mag er tijdens wedstrijden geen gebruik gemaakt worden van trainingslussen om de benen, scherpe punten aan de teugels of scherpe punten aan de bitringen. Er is echter geen enkele controle of trainers thuis wel zulke dwangmiddelen inzetten om hun paarden tot het uiterste te drijven. 

Wettelijke bescherming

Op dit moment hanteren diverse paardensportverenigingen ieder hun eigen regels die onderling van elkaar verschillen. Er moet zo snel mogelijk eenduidige wettelijke bescherming komen voor paarden! Vind jij dat ook? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.