Drafsport? Onsportief!

Gesloten

Drafsport? Onsportief!

Op 31 januari 2023 hebben wij de petitie tegen pijnlijke dwangmiddelen in de paardensport aangeboden aan de Tweede Kamer! Meer dan 30.000 ondertekenaars vragen om wettelijke regels die paarden beschermen. Ontzettend bedankt voor jullie steun, samen maken we een einde aan de pijn in de paardensport!

30.91730.000

30.917

De drafsport kent een lange traditie van volksvermaak en competitie. Maar ook van dwang en dierenleed. Oogkleppen, snijdende bitten, een vastgebonden tong. Onbegrijpelijk dat dit in 2022 nog steeds mag. Wil jij ook een verbod op pijnlijke dwangmiddelen in de drafsport? Teken de petitie!

De oude Grieken en Romeinen deden het al. Met veel geknal van zwepen joegen ze paarden met strijdkarren door het zand. Voor het vermaak van mensen. En om hun kracht te tonen. In de huidige drafsport gaat het ook om paarden die op een renbaan tegen elkaar racen. De paarden trekken een karretje, een sulky, met daarin een rijder, de pikeur. Galloperen is verboden dus de pikeur laat het paard zo hard mogelijke draven. Wie als eerste finisht, wint.

Gokken en dwang

Op het voorspellen van de winnaar wordt in de drafsport veel gegokt. Het gaat in deze sport dus om geld, veel geld soms. En dat maakt mensen fanatiek. Is een harde aanpak nodig om te winnen? Dan moet dat maar, zo lijken mensen op de baan te denken. Ze negeren daarbij de pijn van het paard.

Want wat is die harde aanpak? Om te beginnen worden de paarden getraind vanaf dat ze anderhalf jaar oud zijn. Hard leren draven is het enige dat ze doen, wat op zijn minst onnatuurlijk is voor een paard. Ze krijgen riemen om de benen en het hoofd wordt vastgebonden om te voorkomen dat ze overgaan tot galop. Daarnaast krijgen ze energierijk voer voor extra kracht, wat vaak maagzweren tot gevolg heeft. Oordoppen en oogkleppen belemmeren de zintuigen.

Vastgebonden tong

Het paard krijgt meerdere bitten in de mond. Aan het ene zitten de teugels die de pikeur in handen heeft. Aan het andere een opzetteugel die het paard dwingt zijn hoofd rechtop te houden. 

De bitten trekken aan de mondhoeken. Ze beschadigen het gehemelte en het tandvlees. Om te voorkomen dat het paard zijn tong gebruikt om de druk van het bit te verminderen, wordt de tong aan de onderkaak vastgebonden.

Wettelijke maatregelen

Onvoorstelbaar dat dit nog mag! De landelijke paardensportbond KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) heeft wel regels die het welzijn van paarden tijdens wedstrijden waarborgen. Alleen: de drafsport valt hier niet onder. De Nederlandse drafsportorganisaties hebben hun eigen - veel minder strenge - regels.

Onacceptabel, vinden wij. Mensen vinden de drafsport misschien opwindend, het betekent vooral veel dierenleed. Dier&Recht wil dat er een einde komt aan dit leed. We willen wettelijke regels die alle paarden beschermen. Ook in de drafsport.

Teken de petitie!

Wil jij ook een einde aan pijn en dwang in de paardensport? Teken de petitie!

https://youtu.be/V0sMBwAopBc

In de media

Gesloten

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

Ja, ik teken tegen pijn en dwang in de paardensport!

Ik vind het onacceptabel dat paarden onder druk van pijnlijke dwangmiddelen tot het uiterste worden gedreven voor het vermaak van mensen. Ik strijd voor een pijnloos leven voor deze dieren!

Lees hier de volledige tekst

Petititetekst 'Stop pijn en dwang in de paardensport'

Aan minister Piet Adema,

Ik maak me grote zorgen over de trainingsmethodes en dwangmiddelen in de paardensport. Veel paarden worden onder druk gezet om te presteren, waarbij het gewenste gedrag op een zeer dieronvriendelijke manier wordt afgedwongen. Dit terwijl er andere, diervriendelijke methodes beschikbaar zijn. Het is absoluut noodzakelijk dat er snel paard-specifieke wetgeving komt om het welzijn van de dieren te waarborgen.

Paarden zijn sociale, intelligente dieren die, ook in de Nederlandse wet, een intrinsieke waarde hebben die los staat van hun nut voor de mens. Er dient een verbod te komen op dwang- en trainingsmiddelen die het paard pijn doen, verwonden of dwingen tot een onnatuurlijke houding. Hieronder vallen in ieder geval:

  • bitten
  • smalle, snijdende of harde neusriemen
  • hoofdstellen met hefboomwerking zoals ‘bosals’ en ‘hackamores’
  • opzetteugels en bijbehorende opzetbitten
  • hulpteugels en andere middelen waardoor het paard zijn hoofd niet vrij kan bewegen
  • hulpmiddelen die de tong van het paard fixeren
  • gewichten, kettingen, elastieken en ringen (met en zonder lood) aan en om de benen
  • verzwaarde en dubbele hoefijzers
  • fixerende staartlepels en oordoppen
  • zwepen
  • puntige sporen

Zelfregulering faalt

De pogingen tot zelfregulatie binnen de paardensportsector blijven al jarenlang zonder resultaat. De enige manier om de sector en paardeneigenaren aan te zetten tot diervriendelijke trainingsmethoden, is door middel van wetgeving. De huidige wetgeving is onvoldoende specifiek om het welzijn van paarden te garanderen.

Mijn oproep

Als minister van Landbouw bent u verantwoordelijk voor het welzijn van paarden; ze hebben uw zorg nodig. Laat ze niet langer lijden onder pijnlijke dwangmiddelen. Ik vraag u om passende wetgeving en een verbod op de hierboven genoemde dwang- en trainingsmiddelen.

Ik roep u met klem op om snel actie te ondernemen!

Hoogachtend,

voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht

Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!

Zojuist ondertekend

  • Elisabeth Lagendijk (1 jaar 10 maanden)
  • paul meijerink (1 jaar 10 maanden)
  • Marie-Luise Stegmann (1 jaar 10 maanden)
  • Wim Kockelkoren (1 jaar 10 maanden)
  • patrick de klein (1 jaar 10 maanden)
Deel deze campagne