Europees Parlement start onderzoek naar misstanden bij diertransporten

Kalveren

Op verzoek van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) gaat het Europees Parlement onderzoek doen naar de structurele misstanden en overtredingen tijdens internationale diertransporten. Op dit moment worden de Europese regels niet goed nageleefd, wat tot ongelooflijk veel dierenleed leidt. Dier&Recht roept de Europese Commissie met een petitie op om in afwachting van het onderzoek alvast een einde te maken aan de langeafstandstransporten van pasgeboren kalveren.

De slechte omstandigheden tijdens diertransporten worden onderzocht via een zogenaamde ‘parlementaire enquête’. Dit betekent dat er een speciale commissie wordt ingesteld die de komende twaalf maanden onderzoek gaat doen naar de misstanden. Maar liefst 605 van de 689 Europarlementariërs stemden voor het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Parlementaire enquête kan verandering brengen

Een parlementaire enquête is geen licht instrument. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld naar aanleiding van de onthulling uit de Panama Papers en het Dieselgate-schandaal. Lidstaten en overheidsinstanties zijn verplicht mee te werken aan het onderzoek.

Naar aanleiding van het onderzoek zouden vervolgens de Europese regels voor diertransporten kunnen worden aangepast. Het voornemen om opnieuw naar de regels te kijken is eerder al aangekondigd in de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie.

Piepjonge kalfjes zonder melk op transport

Daarmee opent het Europees Parlement een deur om een einde te maken aan het massale gesleep met dieren over lange afstanden. Zo importeert Nederland jaarlijks honderdduizenden kalveren uit heel Europa, waarbij de kalfjes te maken krijgen met grote temperatuurverschillen, uitputting, uitdroging en ziektes. Tienduizenden daarvan worden versleept vanuit Ierland: een reis die minimaal 50 uur duurt!

Duizenden doden tijdens ‘horrortochten’

De commissie kijkt daarnaast ook naar de diertransporten vanuit lidstaten naar landen buiten de EU, bijvoorbeeld naar Rusland of het Midden-Oosten. Op deze ‘horrortochten’ sterven vaak honderden dieren aan oververhitting. Ook blijken opgegeven rustplaatsen vaak niet te bestaan, reden voor minister Schouten om tijdelijk de export vanuit Nederland naar landen buiten de EU te verbieden.

‘Verbied export naar landen buiten EU voorgoed’

Wat Hazekamp betreft is dat verbod voor altijd. “Dat Nederlandse bedrijven jarenlang ongestoord dieren konden vervoeren zónder deze voorgeschreven rustperiodes, is de zoveelste bevestiging dat noch Minister Schouten, noch de NVWA enig zicht hebben op wat er met dieren gebeurt zodra ze de Europese buitengrenzen zijn gepasseerd”, schrijft de Europarlementariër. “Nederland moet de export van levende dieren naar landen buiten Europa daarom voorgoed verbieden.”

Dier&Recht roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan de langeafstandstransporten voor pasgeboren kalfjes. Vind jij ook dat geen enkel kalfje die verschrikkingen mee zou mogen maken? Teken dan nu de petitie!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.