Draverijen: de paarden zitten ermee in hun maag

Draverijen vergroten de kans op maagzweren bij paarden
Zolang draverijen blijven bestaan, zal er sprake zijn van verkeerde voeding en van stress, en zullen maagzweren een probleem zijn. De oplossing: stoppen met draverij. Foto: Dier&Recht

Draverijen vergroten de kans op maagzweren bij paarden. Zo komt uit veterinair onderzoek naar voren. Ook onderzoekers van Dier&Recht zijn geschrokken van wat zij tijdens drafwedstrijden zagen. Ingevallen buiken, een slecht teken. Wat zou er moeten gebeuren?

Onderzoekers van Dier&Recht hebben onlangs bij enkele drafwedstrijden meegekeken. Ze werden niet vrolijk van wat ze zagen: veel paarden hadden een ingevallen buik, of zelfs een bijna hazewindhondachtige aanblik. Dit zou een waarschuwing moeten zijn. Het betekent dat het paard te weinig hooi in de dikke darm heeft. Maagzweren liggen dan op de loer.

De observaties lijken in lijn met conclusies uit onderzoek. Paarden die intensief getraind worden voor drafwedstrijden hebben vaker last van maagzweren dan paarden die dat niet worden. Bij maar liefst 60-93% van de racepaarden komen maagzweren voor. Ook in andere paardensporten worden relatief veel maagzweren gezien, bij 37-60%.

Paard met ingetrokken buik
De ingetrokken buik bij dit paard is een indicatie voor verkeerd voer en een grote mate van stress.

Oorzaken

Naar maagzweren en de oorzaken ervan is onder andere in Australiƫ en de VS studie gedaan. Stress blijkt een belangrijke aanjager van de problemen. Wetenschappers beoordelen de drafsport als zeer stressvol en intensief. Paarden worden aangespoord om tot het uiterste te gaan, er is sprake van pijn en van extreme dwang. Net als te krappe huisvesting en eenzaamheid geeft dit enorm veel stress.

Een andere factor is de voeding. Drafpaarden krijgen energierijk voer om tijdens de wedstrijd extra te presteren. Ook dit is schadelijk, want paarden hebben ruwvoer nodig zoals gras en hooi. Doordat ze hier goed op moeten kauwen, maken ze speeksel aan, dat het maagzuur neutraliseert. Als een paard langer dan vier uur geen ruwvoer eet, kan het maagzuur al zweren veroorzaken. Het kauwen werkt daarnaast rustgevend.

Grazen en rusten

Paarden lopen van nature in een rustig tempo, waarbij ze het grootste deel van de tijd grazen, rusten en vriendschappen onderhouden in de kudde. De drafsport is hiermee totaal in tegenstelling. Zolang deze blijft bestaan, zal er sprake zijn van verkeerde voeding en van stress, en zullen maagzweren dus een probleem zijn.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen: stoppen met draverij.

Wil jij dat ook? Gun je paarden meer vrijheid en een gezonde maag? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geĆÆnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.