Blauwe rus

Blauwe rus
De boven- en ondervacht van de blauwe rus zijn even lang, dit zorgt voor een korte, zachte vacht met een plucheachtige textuur.

De boven- en ondervacht van de blauwe rus zijn even lang, dit zorgt voor een korte, zachte vacht met een plucheachtige textuur. De blauwe rus is het enige bekende ras met zo’n dubbele vacht! De blauwe rus heeft weinig specifieke en ras-typische ziekten. Heupdysplasie en mastceltumoren komen wel vaker voor en katten van dit ras hebben vaker blaasontsteking door blaasgruis. 

Heupdysplasie - pijnlijke heupen

Heupdysplasie is een aandoening die pijnlijke gewrichten veroorzaakt. De aandoening begint op jonge leeftijd en wordt door artrose uiteindelijk alleen maar erger. Genezing is niet mogelijk, maar pijnstillers kunnen wel verlichting brengen.

Mastceltumoren - kanker

Mastceltumoren - een vorm van kanker - komen vaker voor bij deze raskat. Als er op tijd wordt ingegrepen, is de prognose nog best goed. Het is daarom aan te bevelen om je dierenarts te raadplegen als je een bultje vindt in de huid van je kat.

Blaasontsteking

Blaasgruis (urolithiase) geeft pijn bij het plassen doordat het gruis (dat bestaat uit scherpe kristalletjes) de blaaswand irriteert. Dit veroorzaakt pijnlijke blaasontstekingen. Als het gruis of kleine steentjes de plasbuis van de kater helemaal verstoppen dan kan die niet meer plassen. In dat geval is een spoedbehandeling bij de dierenarts noodzakelijk omdat dit snel kan leiden tot nierfalen en zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Onderaan deze pagina kun je zien welke aandoeningen nog meer voorkomen bij de blauwe rus.

Geschiedenis

Het is niet precies bekend waar dit ras vandaan komt. Het verhaal gaat dat de blauwe rus vanuit Rusland naar Engeland werd gehaald. De blauwe rus had van begin af aan een dikke vacht, wat het aannemelijk maakt dat dit kattenras oorspronkelijk in een koud klimaat leefde en mogelijk inderdaad uit Rusland komt.
In 1871 was voor het eerst een blauwe rus op een kattenshow te zien in het Crystal Palace in Londen, onder de naam ‘Arkhangelsk kat’. De blauwe rus was een kortharige, solide (blue) katachtige met een vreemde lichaamsbouw. In 1912 werd de blauwe rus als apart ras aanvaard, onder de naam ‘foreign blue’ ('buitenlandse blauwe'). Vanaf toen werd het ras steeds populairder onder fokkers en kattenliefhebbers. Vanaf 1939 werd de naam ‘blauwe rus’ gebruikt.

De Tweede Wereldoorlog werd het ras bijna fataal, vanwege de grote voedseltekorten werden veel huisdieren gedood. Tussen de jaren veertig en vijftig probeerden zowel Britse als Zweedse fokkers (los van elkaar) het ras weer uit te breiden door de paar overlevende blauwe russen te kruisen met de bluepoint siamees. Het doel van deze kruising was uitbreiding van de genenpool. Dat had veel nadelen, omdat een aantal genetische afwijkingen van de siamees in de rus werden gefokt. Daarnaast werd door de Siamese invloeden de aparte lichaamsbouw van de blauwe rus nog extremer.

In 1966 werd de showstandaard veranderd, en werd het Siamese type niet meer aanvaard. Uiteindelijk werden er Scandinavische katten gekruist met de blauwe rus en zo is het ras verder opgebouwd.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
8
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Diabetes mellitus (suikerziekte) (3) Lederer R et al., 2009
Ohlund M et al., 2015
Salari Sedigh H et al., 2016
Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking) (4) Bell ET et al., 2006
Pesteanu-Somogyi LD et al., 2006
Rohrbach BW et al., 2001
Taharaguchi S et al., 2012
Heupdysplasie (HD) (ontwikkelingsstoornis heup) (1) Keller GG et al., 1999
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier) (1) Zhivago Marushka CH, 2013
Mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen) (1) Melville K et al., 2015
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (2) Forcada Y et al., 2007
Malik R et al., 2005
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) (1) Laboklin., april 2015
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) (5) Albasan H et al., 2012
Gough A et al., 2010
Houston DM, 2001
Lekcharoensuk C et al., 2001
Mateescu C et al., 2011
Deel deze pagina