Atopie (omgevingsallergie)
Beschrijving
Atopie is een allergische reactie op een stof uit de omgeving, bijvoorbeeld op: huisstofmijt, pollen, schilfers van andere dieren of zelfs van mensen. Door de allergische reactie op deze stof ontstaat jeuk. De jeuk maakt dat de kat overmatig gaat likken, bijten en krabben, en dat heeft weer ontsteking tot gevolg. De aantasting van de huid valt te herkennen aan kaalheid, wondjes op het hele lijf, wonden en veranderingen aan de kop, de oren en rondom de ogen. Veel katten laten overmatig poetsgedrag zien bij jeukklachten. In het begin gaat het vaak nog om kortdurende klachten in het pollenseizoen, later in het leven hebben deze dieren vaak het hele jaar door jeuk.
Diagnose
De diagnose wordt door een dierenarts gesteld na lichamelijk onderzoek en uitsluiten van andere oorzaken van jeuk. Atopietesten en bloedonderzoek kunnen inzicht geven in de oorzaak van de allergische reactie. Andere oorzaken van jeuk kunnen bijvoorbeeld vlooien of schimmelinfecties zijn.
Behandeling
De behandeling is bijna nooit eenvoudig. Het vermijden van de stof waar de kat allergisch voor is, is de beste optie voor een geslaagde behandeling, maar vaak is dit niet mogelijk.
Desensibilisatie (de kat met injecties ongevoelig maken voor het stofje dat de atopie opwekt) is nog niet mogelijk. Vaak moeten er medicijnen zoals prednison ingezet worden om de jeuk te bestrijden, maar dit geeft veel ongewenste bijwerkingen.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: