Astma
Beschrijving
Astma wordt veroorzaakt door een allergische reactie van de luchtwegen. Er treedt een verkramping op van de spieren in de luchtwegen, waardoor de kat een aanval van benauwdheid krijgt. Dit uit zich in een snelle ademhaling, hijgen en hoesten. Tijdens een astma aanval hebben katten geen energie om te rennen. Op elke leeftijd kan de eerste aanval optreden, gemiddeld wordt de diagnose gesteld op een leeftijd van zes tot negen jaar. Elke kat kan astma krijgen, uit onderzoek is gebleken dat sommige rassen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van astma.
Diagnose
Katten met andere longziekten, zoals longontsteking, longwormen of tumoren van de luchtwegen kunnen vergelijkbare klachten hebben als katten met astma. Een dierenarts zal uitgebreid onderzoek doen om andere aandoeningen uit te sluiten. Daarvoor zijn röntgenfoto’s en eventueel longspoelsels en ontlasting nodig.
Als andere oorzaken voor chronisch hoesten zijn uitgesloten wordt de therapie voor astma gestart. Snel afnemen van het hoesten en de benauwdheid, na starten van de behandeling is bewijzend voor astma.
Behandeling
Astma is niet te genezen maar wel goed te behandelen. De prognose is redelijk goed, als er nog geen blijvende longschade is bij aanvang van de behandeling. Laat, indien nodig de kat afvallen. Zorg voor een schone lucht, denk daarbij aan stofvrije kattenbakkorrels, en een rookvrije omgeving. Zorg voor voldoende weerstand, door vaccinatie, gezonde voeding en voldoende beweging.
Met ontstekingsremmende medicijnen kan het aantal aanvallen verminderd worden. Hiervoor worden prednisonachtige middelen voorgeschreven door de dierenarts. Het mooist is als de kat de medicijnen inademt met een inhalator, net als bij de mens, veel katten leren dit gemakkelijk aan.
Tijdens een aanval worden medicijnen gegeven die de luchtwegen ontspannen en het spasme van de spieren opheffen, dit kan ook per inhalator. Bij ernstige aanvallen, die niet reageren op de behandeling, is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts.
Er wordt onderzocht of stamceltherapie een mogelijkheid is om astma te genezen. Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: