Shiba

Shiba Shibi
De shiba is eenkennig en heeft veel beweging nodig

Over erfelijke aandoeningen bij de shiba is weinig bekend, dus het kan zijn dat de lijst hieronder onvolledig is. In ieder geval komen patella luxatie, heupdysplasie en elleboogdysplasie geregeld voor bij dit ras.

Blindheid door glaucoom

Bij de shiba kan een erfelijke vorm van te hoge oogdruk voorkomen. Zonder een goede medische behandeling kan een te hoge oogdruk blindheid veroorzaken.

Losse knieschijf

Losse knieschijven (patella luxatie) geven pijn en ongemak bij het lopen en leiden uiteindelijk tot artrose. Met een dure operatie kan de losse knieschijf worden vastgezet. 

Elleboog- en heupdyslasie

Behandelingen en hersteloperaties voor heupdysplasie en elleboogdyslasie zijn kostbaar. Daarnaast hebben honden met deze aandoeningen vaak levenslang pijnstilling nodig.

Geschiedenis

De shiba inu wordt ook wel shiba ken genoemd of kortweg shiba. Het hondenras komt van oorsprong uit Japan. Inu betekent in het Japans hond en shiba betekent klein, maar ook kreupelhout. Ken betekent gezond. De hond werd destijds gebruikt in de jacht door het kreupelhout. Het was destijds een gezonde, sterke en ietwat kleine jachthond. 

Inkruisen Engelse jachthonden

Elke regio van Japan had zijn eigen type shiba inu. In de 19e eeuw werd de jachthondensport populair en werden Engelse jachthonden gekruist met de shiba inu. Er ontstond er een ander type hond. Aan het begin van de 20e eeuw besloten de Japanners dat de shiba raszuiver moest blijven.

Hoge inteelt

In 1936 werd de shiba net als de akita inu uitgeroepen tot inheems dier van Japan en behoort dus toe tot het nationaal erfgoed van Japan. De Japanners probeerden met enkele overgebleven types een raszuivere shiba terug te fokken. Na de Tweede wereldoorlog waren er weinig raszuivere honden over voor het fokprogramma, daardoor is de genetische diversiteit erg klein. Dat verhoogt het risico op erfelijke ziektes. 

Geen doorsnee gezinshond

De laatste jaren wint het ras aan populariteit vanwege het kleine formaat en het aaibare uiterlijk. Veel mensen realiseren zich echter niet dat het ras eenkennig is en veel beweging nodig heeft. Als daar niet aan wordt voldaan, kan dat leiden tot gedragsproblemen. De shiba is zeker geen doorsnee gezinshond.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
8
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cornea ulcus (zweer op het oog) (1) Iwashita et al, 2020, UK
Elleboogdysplasie - middelgrote hond (aandoening elleboog) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2021, Shiba Inu
Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk) (2) Kato et al, 2006, glaucoma
IDID
GM gangliosidosis (degeneratie van zenuwen) (2) Peelman LJ, 2009
IDID
Goniodysplasie (verstoorde afvoer oogvocht) (1) Kato K et al., 2006
Hemofilie (bloederziekte) (1) IDID
Heupdysplasie - middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (3) CIDD
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Orthopedic Foundation for Animals, 2021, Shiba Inu
Patella luxatie (losse knieschijf) (2) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Orthopedic Foundation for Animals, 2021, Shiba Inu
Deel deze pagina