Urolithiase (urinewegstenen/'blaasgruis')
Beschrijving
Urolithiase is een aandoening in de urinewegen waarbij stenen gevormd worden. Deze stenen ontstaan door een verhoogde concentratie van mineralen, een afwijkende zuurtegraad van de urine en/of een stof waarop gemakkelijk mineralen kunnen vasthechten en kristallen kunnen vormen. Er kunnen verschillende soorten kristallen en stenen in de urine worden gevormd. De belangrijkste soorten urinestenen zijn struvietstenen, calciumoxalaatstenen, uraatstenen en cystinestenen. De aanwezigheid van stenen in de nieren, urineleiders, blaas of urinebuis zullen aanleiding geven tot irritatie, ontsteking en pijn in dit gebied. De verschijnselen ten gevolge van deze urinestenen zijn afhankelijk van de locatie waar de stenen zich vormen en terechtkomen. Wanneer de stenen vastlopen in de urineleiders van de nieren, kunnen de nieren ernstig beschadigd raken, wat zal resulteren in buikpijn en nierfalen. Indien de stenen zich in de blaas bevinden, bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van blaasontsteking (cystitis). De urinestenen kunnen zich verplaatsen naar de plasbuis. Kleine urinestenen zullen de plasbuis ongehinderd passeren en kunnen uitgeplast worden. Grotere stenen zullen vastlopen in de plasbuis, waardoor de hond niet of nauwelijks meer kan plassen en veel pijn heeft wanneer hij wil plassen. De urine kan op deze manier niet weg uit de blaas, waardoor de blaas kan knappen en een levensbedreigende situatie zal ontstaan.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en uitgebreid onderzoek van de urine. Door middel van analyse van de urine in het laboratorium kan vastgesteld worden om welk type stenen het gaat.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het herstellen van de urineafvoer door het verwijderen van de urinesteen en het voorkomen van de vorming van nieuwe urinestenen.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: