Cherry eye (opgezwollen derde ooglid)
Beschrijving
Cherry eye is een naar voren omgeslagen traanklier. De medische term is 'hyperplasie van de glandula membrana nictitans'. Honden hebben een derde ooglid met daarin een traanklier. Dit ooglid is normaal gezien niet zichtbaar. Als de traanklier ontsteekt en zwelt, kan deze uit gaan puilen en omslaan. In het oog is dit dan zichtbaar als een rode zwelling – als een kers ofwel cherry – in de ooghoek, vandaar de naam.
De traanklier wordt nu niet meer beschermd en kan uitdrogen, bovendien lopen de tranen niet volgens de normale route maar langs het oog. Dat is zichtbaar via het ontstaan van een traanstreep. Een cherry eye treedt meestal al bij jonge honden op, voor de leeftijd van 2 jaar. Vaak eerst aan één oog en later ook aan het andere.
Kortsnuitge rassen hebben een grotere kans op cherry eye, waarschijnlijk door de vorm van de oogkas en de overtollige huid op de kop.
Diagnose
De dierenarts stelt de diagnose door een goed oogonderzoek.
Behandeling
In eerste instantie zal de dierenarts door te masseren de omgeklapte klier op zijn normale plek terugkrijgen. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Er moet meteen gestart worden met zalven van het oog om de klier vochtig te houden en ontsteking tegen te gaan.
Als dit niet lukt, of als de klier steeds weer omklapt dan is een operatie nodig. In dat geval moet de hond onder algehele narcose. De klier wordt dan in de diepte onder de oogleden vastgehecht zodat deze beschermd wordt en de traanfunctie behouden blijft.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: