Atriumseptumdefect (lekkage in tussenschot hart)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Benauwdheid, Flauwvallen, Hartfalen, Hartruis, Verhoogde hartslag, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een atriumseptumdefect is een hartaandoening waarbij een opening aanwezig is in het tussenschot dat de linker en rechter boezem van het hart van elkaar scheidt. Tijdens de dracht is deze opening aanwezig, omdat de foetus geen bloedsomloop naar de longen heeft, maar na de geboorte sluit deze opening normaal gesproken. In sommige gevallen sluit de opening niet of onvoldoende en blijft er een gaatje over in de hartwand. Door de opening lekt zuurstofrijk bloed dat uit de longen komt, weg via de rechterkant van het hart en wordt niet door de rest van het lichaam gepompt. De bloedsomloop wordt inefficiënt, waardoor het hart harder moet pompen wat na verloop van tijd niet meer lukt. Bij een klein defect hoeft dit niet (direct) problemen te geven, maar bij een groter defect zal het al snel leiden tot hartfalen. Doordat het hart het bloed onvoldoende weggepompt krijgt, hoopt het zich op in de longen, met longoedeem (‘vocht achter de longen’), benauwdheid en flauwtes tot gevolg.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, waarbij een hartruis wordt gehoord, aangevuld met echocardiografie. Met een röntgenfoto van de borstkas kan beoordeeld worden of sprake is van longoedeem.

Behandeling

Het behandelen van een klein atriumseptumdefect is niet altijd nodig. Bij grotere defecten kan hartmedicatie helpen, maar in ernstigere gevallen is de prognose slecht.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina