Eerste fokker van shar-pei honden bestraft door de NVWA

Eerste fokker van shar-pei honden bestraft door de NVWA
De berispte fokker probeerde oogbeschadigingen te voorkomen door de oogleden van pups open te houden met nietjes en hechtingen. Foto: Dier&Recht
Een Brabantse fokker van shar-peis is berispt voor aandoeningen die voortkomen uit het doelbewust fokken op enorme huidplooien. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde de fokker na een handhavingsverzoek van Dier&Recht. Dit is de eerste keer dat de NVWA optreedt tegen het extreme uiterlijk van shar-peis.
 
Het is verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier zelf. De NVWA behandelt het doelbewust fokken op te korte snuiten als een zware overtreding. Het fokken van honden met extreme huidplooien met ziektes als entropion als gevolg, is nu dus ook een zware overtreding. De Brabantse fokker krijgt bij elke volgende overtreding een boete van 5.000 euro per gebruikt fokdier.
 

Nietjes in oogleden

Shar-peis worden doelbewust gefokt met dikke huidplooien over het gehele lichaam, ook op de kop. Veel pups kunnen hun ogen niet of nauwelijks openhouden door die extreme plooien. Al die overtollige huid verhoogt het risico op entropion, een ernstige oogaandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen. Dat veroorzaakt pijnlijke oogzweren en kan zelfs blindheid tot gevolg hebben. De berispte fokker probeerde oogbeschadigingen te voorkomen door de oogleden van pups open te houden met nietjes en hechtingen.
 

Dodelijke shar-pei fever

Naast de vele huidaandoeningen heeft het ras een verhoogd risico op tal van ziektes en aandoeningen, waaronder de gevreesde shar-pei fever. Deze pijnlijke erfelijke ziekte veroorzaakt koortsaanvallen, kreupelheid en nierfalen. Honden met deze aandoening sterven meestal voor ze zes jaar oud zijn.
 

Handhaving op schadelijke uiterlijke kenmerken

Dier&Recht is blij met de strengere controles van de NVWA. Dierenarts Kelly Kessen: “Veel mensen vinden de plooien van een shar-pei schattig, maar voor het dier zelf zijn ze een bron van ziekte en ellende. We zijn blij dat de NVWA nu ook optreedt tegen het fokken met extreme huidplooien. Dit voorkomt veel dierenleed.”
Deel deze pagina