Waarom worden illegale honden nog gefokt?

Pomeriaan

Op Marktplaats zien we dagelijks een enorm aanbod aan pups voorbijkomen. Veel van deze honden hadden volgens de wet nooit gefokt mogen worden. Toch worden ze volop verhandeld. Hoe kan dat, en om welke honden gaat het?

Welke honden zijn illegaal?

Wettelijk gezien mogen honden die last hebben van hun uiterlijk niet gefokt worden. Het gaat onder andere om honden met een te korte snuit, zoals mopshonden en Franse en Engels buldogs. Maar het gaat ook om honden die zó klein zijn dat hun hersenen niet in hun schedel passen: chihuahua’s, dwergkeesjes en andere minihondjes.

Fokkers hebben vrij spel op Marktplaats

Ondanks het verbod wordt er met deze honden nog volop gefokt. Fokkers ontkennen dat hun honden ziek zijn en dat ze lijden onder hun uiterlijk, en er wordt veel geld verdiend met de verkoop van deze honden. Fokkers en handelaren kunnen bovendien vrij hun gang gaan omdat de handhaving vanuit de overheid ernstig tekort schiet.

Marktplaats zegt dat honden niet op het platform mogen worden aangeboden, als ze in strijd met de wet zijn gefokt. Toch gebeurt dat toch in ruime mate, fokkers en handelaren lijken vrij spel te hebben op de verkoopsite.

Meld foute advertenties

Jij kunt helpen in de strijd tegen de illegale fokkerij. Zie je een advertentie op Marktplaats met een illegaal gefokte hond? Meld het! Samen wijzen we Marktplaats op zijn verantwoordelijkheid. We hopen dat het platform z’n advertentiebeleid snel aanpast!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.