Misstand
Hedendaagse koeien zijn al duizenden jaren genetisch aangepast door mensen. Ze worden gefokt op kenmerken die boeren belangrijk vinden: enorme melkproductie of enorme vleesproductie. Die kenmerken veroorzaken bij het dier zelf vaak veel ongemak en tal van fysieke aandoeningen.
In Nederland komt zo'n dertig procent van de koeien niet in de wei. Koeien die binnen worden gehouden, krijgen minder beweging en worden beperkt in hun natuurlijk gedrag. Ze lopen een hoger risico op infecties en hebben vaker klauwproblemen dan hun soortgenoten in de wei.
Pijnlijke ingrepen
Daarnaast vinden er nog tal van andere ingrepen plaats die schadelijk zijn voor het dier. Zo worden koeien elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt zodat ze melk blijven geven. Ook wordt het grootste deel van de koeien onthoornt, een pijnlijk ingreep waar bijna 40 procent van de dieren chronische pijn aan overhoudt.
Hoge melkproductie
De hoge melkproductie eist veel van het lichaam van een melkkoe en heeft ernstige gevolgen voor haar welzijn. De dieren zijn vatbaarder voor stofwisselingsziekten en ontstekingen zoals mastitis, een pijnlijke ontsteking aan de uier.
Om melk te kunnen geven, moet een koe ieder jaar een kalfje krijgen. Hoewel een koe met gemak 20 jaar kan worden, gaan meeste melkkoeien na de derde of vierde zoogperiode (op een leeftijd van 4 a 5 jaar) al naar de slacht, omdat ze niet meer genoeg melk geven of ziek of kreupel zijn.
Dier&Recht vind het een kwalijke zaak dat dieren worden aangepast naar de wensen van de mens. Als mensen dieren willen houden dan horen ze die dieren in de natuurlijke staat te houden en ze te laten leven op een gezonde manier die aansluit op hun natuurlijke gedrag en behoeftes.