Het veroorzaakt flink wat commotie op social media, het nieuwste initiatief van Dier&Recht: Cupidog. Een matching-site voor honden. Op de site kunnen hondeneigenaren zich aanmelden als ze hun teef willen laten dekken, hun reu als dekreu willen inzetten of op zoek zijn naar een pup. De enige voorwaarde, het wordt een echte Naturashond, een kruising dus. Want honden met onderlinge rasverwantschap, al is het maar 50%, mogen niet gekoppeld worden.
Dier&Recht, zo valt te beluisteren op social media, heeft zich in de datum vergist, het is nog lang geen 1 april. "Nee," zegt Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht "het is wel degelijk een serieus initiatief, het is geen grap. We hebben met de rashondenwijzer in kaart gebracht dat er ontzettend veel erfelijke aandoeningen voorkomen bij rashonden, vooral door uiterlijke kenmerken. Maar wij hebben ook gemerkt dat de malafide hondenhandel een deel van de problemen probeert te ondervangen door goedkope pups aan te bieden, en misschien hebben ze wel geen erfelijke aandoeningen. Maar die pups zijn dan weer niet sociaal. dus mensen die geen rashond willen, daar zijn eigenlijk geen pups voor." En inderdaad is de behoefte aan pups, in Nederland zo rond de 200.000 per jaar, groter dan het aanbod van rashonden (ca. 60.000) en thuisnestjes van kruisingen bij elkaar. Het tekort wordt aangevuld door broodfok en illegale import uit voornamelijk het Oostblok.
"Dus wat wij willen is de look-a-likes/broodfokkers/malafide hondenhandel buiten de deur te willen krijgen door goede, gezonde pups te krijgen die geen rashond zijn." En zo was Cupidog geboren, opgezet door drie dierenartsen en twee juristen.
Maar met Cupidog is het niet zo dat iedereen zijn hond maar kan aanmelden, de organisatie wil wel degelijk kwaliteit. Gezondheidsonderzoeken horen daar bij. elke eigenaar die zijn hond ter dekking of als dekreu aanbiedt moet een flinke vragenlijst invullen. Vooral om de medische geschiedenis van de hond te beoordelen. Op die manier kan een eventuele erfelijke aandoening bij de hond naar boven komen, zoals vooral allergieën, heup- en elleboogproblemen en oogproblemen. Maar "het is maar het woord van de eigenaar", een dierenarts moet een gezondheidsverklaring afgeven voor de hond gebaseerd op een grondig klinisch onderzoek en de medische geschiedenis. Maar zelfs als en de vragenlijst en de medische verklaring vol lof zijn, kijkt Cupidog verder. "Als het bijvoorbeeld om een border collie gaat die is aangemeld, we weten dat daar epilepsie in het ras voorkomt, gaan we daar nader naar kijken. Voor epilepsie moet je wachten, maar voor andere aandoeningen die op één gen dominant worden overgedragen doen we aanvullende testen." aldus Kessen. Het is de matching-commissie van Cupidog die dat beoordeelt. In die commissie zitten mensen van de organisatie met kennis, waaronder twee dierenartsen en een geneticus.
Naast medische onderzoeken wordt er bij de matches ook gekeken naar karakters van de hond. Tenslotte, sommige rassen gecombineerd geven wellicht geen medische problemen, maar kunnen ongewenste karakters opleveren. En daarom worden ook de karakters beoordeeld. Een erg angstige of erg bijterige hond maakt geen kans te mogen meedoen.
Een opvallend stukje tekst op de website van Cupidog is de opmerking "het is een leuk zakcentje". Veel rashondenfokkers vallen daar nogal over, gelet op de kosten-batenverhoudingen bij incidentele rashondennesten, waar heel veel aan gezondheidsonderzoek wordt uitgegeven met een onzekere return on investment. Kessen: "Ja, daar hebben we ook lang over gediscussieerd of dat er in moest of niet. voor sommige mensen is het een grote stap omdat ze denken dat het vooral geld gaat kosten. Maar ja, je mag geld voor je pup vragen en dat moet de kosten dan afdekken. Of je er echt iets aan overhoud betwijfel ik." En geld verdienen is ook niet de bedoeling, ondanks dat Cupidog de adviesprijs rond de 700 euro stelt, ruim meer dan een gemiddelde broodfokker via marktplaats vraagt.. Cupidog heeft zeker niet de insteek om hier een nieuwe groep mini-broodfokkers mee te creëren. "Wij vinden wel dat als mensen heel veel aandacht hebben besteed aan zo'n nest er wel wat voor mogen krijgen. Je kunt niet zomaar beginnen. De mensen die meedoen met het project moeten bijvoorbeeld ook een cursus volgen." En dat is dan een hele cursus over zowel zwanger worden, drachtig zijn als geboorte en pups opvoeden daarna, die Cupidog zelf door het land gaat geven. "Je moet echt aan een aantal eisen voldoen." De mensen die met het programma gaan fokken ontvangen minimaal via Skype, maar mogelijk ook n levende lijven mensen van Cupidog thuis om te zien of alles wel aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Het project is nog niet van start, het zit in een soort pilot-fase. Nu is vooral van belang of er ook voldoende belangstelling is om je hond aan te melden. "We hebben al een aantal aanvragen voor puppies liggen" vertelt Kessen "dat is wel iets meer dan voor ouderhonden. Het aanbod moet echt nog komen, er zijn er wel al een aantal aangemeld." De bedoeling is om begin 2018 echt van start te gaan, afhankelijk natuurlijk van de interesse in het land.
Wie met Cupidog aan het werk gaat, moet per pup die straks verkocht wordt 82 euro afdragen aan Cupidog zelf. Daar worden de kosten van onder andere de medewerkers mee betaald. Daarvoor worden naast de begeleiding ook de verkoop- en matchingmogelijkheden beschikbaar gemaakt. want, zo vertelt Kessen, het is niet de bedoeling om al deze pups straks ook via Marktplaats etc. te verkopen, de website van Cupidog moet de beschikbare pups "in de etalage" zetten. Virtueel dan. Ook biedt Cupidog juridische steun aan de pupverkopers als er iets -ondanks de voorzorgen- toch misgaat "we willen dan de problemen oplossen. We willen geen ras creëren, dus erfelijke problemen verwachten we niet. Maar als er wel problemen ontstaan willen we de mensen niet in de kou laten staan." Ook gaat Cupidog de pups registreren die uit het programma worden geboren, en volgen. Ook de gedane tests bij de ouderdieren worden bewaard, zodat er een soort van database wordt opgebouwd met gegevens.
Kortom, met Cupidog, de samentrekking van cupido, de god van de liefde, en dog, wil Dier&Recht die mensen die gewoon een sociale huishond willen hebben en voor wie ras onbelangrijk is, de helpende hand bieden, en voorkomen dat ze in de armen van de broodfok vallen. En tevens tegenstand bieden tegen de risico's van rashonden, waar erfelijke problemen in een groot aantal rassen ook voor problemen zorgen. Fairfok voor kruisingen. Of het gaat slagen weten we volgend jaar…
Dogzine.nl, 29-9-2017
Andre Heuzer