Honden die niet verharen, zijn niet hypoallergeen maar lijden wel

Puppy

Honden met een vacht die niet of minder verhaart, zoals Poedels en Yorkshire Terriërs, worden vaak als ‘hypoallergeen’ beschouwd. Het is echter een sprookje dat er minder allergenen in de lucht zouden komen als een vacht niet verhaart. Mensen met een hondenallergie zijn voor deze honden net zo allergisch als voor honden die wél verharen.

Allergenen komen niet uit de vacht

Mensen met een hondenallergie reageren allergisch op eiwitten uit het speeksel en de andere klieren van hun huisdier, en niet – zoals meestal wordt gedacht – op allergenen uit de vacht. Het is daarom niet zinvol om een dier te kopen dat niet verhaart, in de hoop dat er geen allergische reactie zal volgen. Niet of nauwelijks verharende honden blijken minstens zoveel allergenen uit te scheiden als normale honden. Iedere hond produceert immers speeksel.

Honden die niet verharen, hebben nogal wat te verduren

Voor de honden in kwestie is zo’n vacht vaak geen pretje. Hun baasje is wekelijks heel wat tijd bezig met het ontklitten van hun vacht en het verwijderen van vuil dat in de lange haren is blijven zitten. Meerdere keren per jaar moeten ze naar de trimsalon, waar ze urenlang stil moeten staan. Het haar dat voor hun ogen hangt, belemmert het zicht. En dan is er ook nog kans dat ze ineens uit huis moeten doordat de allergie van hun baasje helaas tóch de spuigaten uitloopt.

Folder om mensen te informeren over huisdierallergie

Artsen maken zich zorgen over de nadelige gevolgen van het hebben van een vermeend hypoallergeen huisdier voor hun patiënten. Dier&Recht maakt zich zorgen over het welzijn van de ‘hypoallergene’ dieren. Samen maakten we een folder voor patiënten.

Help mee de boodschap te verspreiden en deel de folder van de allergologen met je huisarts en met bekenden die allergisch zijn voor honden of katten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.