Hoe knuffel ik mijn kat?

Kat onder een handdoek

Het is vandaag Knuffel-je-kat-dag. Een goede aanleiding om eens dieper in te gaan op de do’s en don’ts van het aaien van katten.

Katten aaien

Natuurlijk, jouw kat is uniek. En jij weet precies hoe jouw kat geknuffeld wil worden. Toch is het altijd goed om te weten wat katten gemiddeld wel en niet fijn vinden als het om knuffelen gaat. Beginnerstips, maar toch belangrijk: til een kat nooit zomaar op en houd hem of haar niet te dicht bij je gezicht. Als je kat zich wil lostrekken, is de kans groot dat je opeens een paar flinke krassen op je gezicht hebt. Heb je kinderen? Leer ze dat katten niet zomaar opgepakt of geaaid kunnen worden.

Aaien niet de enige vorm van connectie

Er zijn veel manieren om genegenheid met je kat te delen. Knuffelen is daar slechts één van. Sommige katten vinden het gewoon niet fijn om geknuffeld te worden. Dat betekent niet dat hij of zij niet van je houdt. Een kat toont ook genegenheid door dichtbij je te willen zijn, steeds met je mee te lopen of, niet altijd even handig, op je laptop of krant te zitten.

Hoe lees ik de lichaamstaal van de kat?

Alles begint natuurlijk met de vraag of je kat wel geknuffeld wil worden. Vaak is dat vrij gemakkelijk te zien. Als de kat vanzelf en met opgeheven staart naar je toe komt, kopjes geeft of bij je gaat zitten, kan je ervan uitgaan dat de kat geknuffeld wil worden. Als de geen aandacht voor je heeft of van je wegloopt, kan je ervan uitgaan dat hij of zij met rust gelaten wil worden. Andere signalen dat de kat niet in een knuffelbui is als je kat met de staart zwiept, wegloopt of je aanvalt door te bijten of te krabben. Dat laatste is niet heel subtiel, sommige katten zwaaien alleen maar het het topje van de staart. Ook dat is een teken dat je kat geen zin heeft om te knuffelen, maar misschien wel wil spelen.

Waar?

Katten worden, naast over de buik, ook niet graag geaaid over de poten en de staart. In de regel willen de meeste katten graag geaaid worden op de kop en rondom de nek. Volg de kaaklijn, van de ogen over de kop naar de nek, achter en onder de oren en soms op de rug.

Misverstanden

Veel mensen denken dat als een kat op de rug draait en de buik laat zien, dit betekent dat je de kat op de buik kan aaien. Dat is niet zo. Katten vinden meestal niet fijn om op de buik geaaid te worden. Een kat die op de rug gaat liggen en de buik laat zien, voelt zich veilig en stelt zich kwetsbaar op. Een compliment voor jou dat de kat je vertrouwd, maar liever niet aaien dus.  

Helpen bij het verharen?

Een goede manier om de band met je kat te versterken is natuurlijk het helpen bij het verharen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een licht vochtig microvezel doekje en maak korte aai bewegingen, zoals een kat ook likt. Maak zachte, korte halen, waarbij je één hand op de huid houdt om trekken te voorkomen. Gebruik geen ‘furminator’ of ander merk borstel dat haren snijdt. Voor langharige katten werkt een slickerborstel goed. Borstel altijd even korte momenten en wacht niet tot je de kat irriteert, maar hou er zelf mee op als je de kat ziet wegkijken, wegdraaien of met de staart ziet zwiepen.

Als je kat niet van aaien houdt kan je hem/haar wellicht wel een plezier doen door veel samen te spelen. Lees daarvoor ons andere artikel

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.