De vermeende voordelen van rauw vlees voeren aan je kat of hond, wegen niet op tegen de risico's. Dat zegt een team van onderzoekers verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Al langere tijd wordt het geven van rauw vlees aan je huisdier afgeraden door dierenartsen.
Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde, zegt: "We onderzochten 35 rauwvleesproducten van acht verschillende merken. Resultaat van ons onderzoek was dat 23% van de producten besmet was met E coli O157. Daarnaast was 80% van de producten van zeven merken besmet met antibiotica-resistente E. coli. Verder vonden we verschillende Listeria bacteriën in meer dan de helft van de producten. Tenslotte was 20% besmet met Salmonella, 23% met Sarcocystis en 6% met Toxoplasma gondii."
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het geven van rauw vlees gezonder zou zijn dan blik- of droogvoer. Wel is uit onderzoek gebleken dat rauwe vleesvoeding zelden tot nooit een volledig palet aan voedingstoffen biedt. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) schrijft hierover: "Dit zorgt voor twee risico’s voor de gezondheid van honden en katten: een teveel aan bepaalde voedingsstoffen en een tekort aan andere voedingsstoffen. Vooral jonge dieren in de groei kunnen hier de dupe van zijn, want ongebalanceerde diervoeding kan leiden tot groeistoornissen met blijvende problemen aan het skelet en de gewrichten."
Als dierenarts gezelschapsdieren sluit Kelly Kessen zich aan bij het advies van de KNMvD en de specialisten die het onderzoek gedaan hebben. "Er is veel emotionele discussie over het al dan niet voeren van rauw vlees aan katten. Echter: voor veilige en goed uitgebalanceerde voeding voor je kat is goed samengesteld droog- en natvoer het beste advies, ook voor je eigen gezondheid. Bacteriële infecties zoals Salmonella en E.coli infecties, zijn echt reële bedreigingen voor mens en dier."
Zie voor meer informatie: Universiteit Utrecht en dierenarts.nl/rauw-vlees.