‘Engelse bulldog kan nooit meer gezond worden’

Engelse bulldog

De mate van inteelt bij Engelse bulldoggen is dusdanig hoog dat het onwaarschijnlijk is dat gezondheidsproblemen ooit nog uit het ras kunnen worden gefokt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat afgelopen weekend werd gepresenteerd.

Excuus

In de Britse krant The Independent spraken de wetenschappers duidelijke taal: "Het punt is bereikt waarop de populariteit van het ras niet langer een excuus mag zijn voor het accepteren van de enorme hoeveelheid gezondheidsproblemen die een bulldog in zijn vaak korte leven ondervindt.”

Kromgefokt

Vooropgesteld: het fokken van een hondenras met specifieke uiterlijke kenmerken staat altijd gelijk aan inteelt. Ruim 40% van alle rashonden lijdt hierdoor aan een of meerdere erfelijke aandoeningen. De Engelse bulldog is een van de zwaarst getroffen rassen; hier komen maar liefst 36 verschillende aandoeningen voor. Zo zijn de honden continu benauwd door hun extreem korte neus, hebben ze door overmatige huidplooien vaak huid- en oogontstekingen en vertonen hun kromgefokte pootjes al snel heup- en elleboogproblemen. Ook komt het grootste deel met een keizersnede op de wereld, omdat de veel te brede kop niet door het geboortekanaal past. Een Engelse bulldog wordt hierdoor gemiddeld niet ouder dan 6 tot 8 jaar.

"Het punt is bereikt waarop de populariteit van het ras niet langer een excuus mag zijn voor het accepteren van de enorme hoeveelheid gezondheidsproblemen die een bulldog in zijn vaak korte leven ondervindt.”

DNA-analyse

Voor het nieuwe onderzoek gebruikten genetici voor het eerst in de geschiedenis DNA-analyse om de mate van verwantschap tussen bulldoggen te onderzoeken. Met schokkende resultaten. De mate van verwantschap tussen de honden, afkomstig van verschillende werelddelen, is namelijk zo groot dat de wetenschappers het onwaarschijnlijk achten dat de gezondheidsproblemen, zelfs bij een zeer bewust fokbeleid, ooit nog uit de populatie verdwijnen. De genetische variatie is hier simpelweg te klein voor.

Noodklok

De genetici die het onderzoek uitvoerden luiden daarom nu de noodklok. Volgens hen zijn mensen te sterk gecharmeerd van het schattige, baby-achtige uiterlijk van de bulldog en maken ze zich niet genoeg zorgen over de uitermate slechte gezondheid van het ras. Met ernstige welzijnsproblemen als gevolg, die niet langer door fokkers en hondenbezitters geaccepteerd zouden mogen worden.

Deel dit artikel