Bij de Britse kortharen Frenkie en Marie moesten bijna alle tanden eruit

Britse korthaar zonder tanden
De Britse kortharen van Denise hebben kostbare tandvleesproblemen. Foto: Dier&Recht

De Amsterdamse Denise is dol op haar twee Britse kortharen. Maar als ze geweten had met welke problemen de dieren te maken zouden krijgen, dan had ze zich wel twee keer bedacht.

In het verleden had Denise altijd huis-tuin-en-keukenkatten, zoals ze zelf zegt. Krijgertjes meestal, soms lief, soms moeilijk. Waarom neem je niet een raskat, zei haar dochter de laatste keer dat ze zonder katten was. Die zijn meer voorspelbaar.

Denise: “Ik wilde graag een aanhankelijke, huiselijke kat, die niet te ver bij me vandaan zou gaan. Mijn dochter was er snel uit: een Britse korthaar. Ze vond online ook meteen een fokker. De website zag er prima uit, de vrouw had goede reviews, ze was zeer benaderbaar, werkte met stambomen, enzovoort. Dat zit wel goed, dacht ik. En ik mocht komen kijken.”

Tandvleesontsteking

Met dertien weken kon Denise de kittens halen: Frenkie en Marie, telgen van twee moeders en één vader. Groot feest. “Ik was betoverd, zat uren naar ze te kijken, zo schattig.” De domper kwam na drie maanden, toen ze voor vaccinaties naar de dierenarts moest. Die constateerde gingivitis, tandvleesontsteking. “En wat zei ze? Dat dit bij Britse kortharen vaak zo was en dat mogelijk het hele gebit eruit zou moeten. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik wilde alles doen om het te voorkomen. Een kat zonder tanden en kiezen, dat kun je zo’n dier niet aandoen.”

Denise sloeg aan het poetsen met speciale tandpasta, maandenlang. Maar het hielp niet. Uiteindelijk moesten bij beide katten vrijwel alle tanden en kiezen eruit. Een drama, vindt ze nog steeds. En een dure grap, want het kostte haar bij elkaar 1.800 euro. Nog meer dan de aanschaf.

Image
Denise probeerde het te voorkomen, maar bij Frenkie en Marie moest toch bijna het hele gebit eruit.

Koop geen Britse korthaar

De gezondheid van Frenkie en Marie is nu gelukkig onder controle. Denise geniet van haar dieren. “Maar als ik dit had geweten,” zegt ze, “dan had ik het niet gedaan. En ik wil aspirant-kopers ook echt waarschuwen: doe het niet! Koop geen kat met zoveel gezondheidsrisico’s!”

Op de RaskattenWijzer van Dier&Recht zijn de risico’s van 23 kattenrassen aangegeven, waaronder die van de Britse korthaar. Vanwege de platte snuit hebben Britse kortharen behalve tandproblemen ook vaak last van benauwdheid en tranende ogen. Ook komt een verdikking van de hartspier (HCM) veel voor, een ongeneeslijke ziekte.

Deel dit artikel