Dierenarts Raad van Beheer krijgt waarschuwing voor ondersteunen fokkerij kortsnuiten

Dierenarts waarschuwing fokkerij kortsnuiten

De voorzitter van de Raad van Beheer - de Nederlandse vereniging van rashondenfokkers - is ook dierenarts. Maar toch ondersteunt hij de illegale fokkerij van kortsnuitige honden. Dier&Recht diende een klacht in bij het Veterinair Tuchtcollege. In het hoger beroep kregen we gelijk van het Veterinair Beroepscollege. De dierenarts krijgt een waarschuwing!

Illegale methode in plaats van snuitmeting

De dierenarts van Raad van Beheer controleert de geschiktheid voor de fok van kortsnuitige honden met een ademhalingstest en een oogonderzoek (de Cambridge-methode). Dat is niet zoals het hoort. De Universiteit van Utrecht ontwikkelde een methode voor de snuitmeting. En dat is de methode die wettelijk geldt in Nederland.

Doordat uitslagen van de onderzoeken ingeschreven worden in de databank van de Raad van Beheer, kunnen fokkers van de kortsnuitige honden stambomen voor de pups aanvragen. Door alleen de Cambridge-methode toe te passen en niet de methode van de Universiteit van Utrecht, schiet de dierenarts te kort in zijn professionele zorgplicht. Hij informeerde eigenaren van honden niet goed én ondersteunt fokpraktijken die in strijd zijn met de wet. Dier&Recht daagde de dierenarts voor het Veterinair Tuchtcollege. Dat college beoordeelt of dierenartsen hun beroep goed uitoefenen.

Dierenarts tuchtrechtelijk gewaarschuwd

De dierenarts van de Raad van Beheer krijgt een waarschuwing van het Veterinair Beroepscollege. Hij moet de wettelijke methode mét snuitmeting gebruiken. Als voorzitter van de Raad van Beheer heeft deze dierenarts een voorbeeldfunctie, dat maakt het extra kwalijk dat hij de wet niet naleeft. Door zijn handelen kan ernstige schade ontstaan voor de gezondheidszorg voor dieren, zo schrijft het Beroepscollege in de toelichting.

Lees hier de volledige uitspraak.

Dier&Recht zet zich in voor gezonde honden die van het leven kunnen genieten. We voeren juridische procedures tegen mensen die dat tegenwerken. Help je mee? Iedere donatie is meer dan welkom!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.