Eindelijk: NVWA treedt op tegen stands!

paard
Stands zijn smalle open hokjes waarin paarden worden vastgebonden. Foto: Kassa

De inspectiedienst NVWA heeft een Officiële Waarschuwing gegeven aan een manege die gebruikmaakt van stands. Dat is een goede zaak, want de krappe hokken die paarden hun vrijheid ontnemen en van elkaar isoleren, kunnen echt niet meer. De inspectie vond plaats na een handhavingsverzoek van Dier&Recht.

Dier&Recht bezocht de manege in maart 2023. Ongeveer de helft van de pony’s stond toen in een stand, het hoofd vastgebonden met uitzicht op een dichte muur. Na het handhavingsverzoek van Dier&Recht is de manege drie keer bezocht door de NVWA. Bij twee van die inspecties stond opnieuw een deel van de dieren aangebonden in stands. Voor de NVWA reden om een Officiële Waarschuwing te geven.

Al sinds 2017 is het verboden om paarden langdurig in deze krappe hokken onder te brengen. Het aanbinden is alleen toegestaan voor korte tijd, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen. Op dit bedrijf staan pony’s echter niet tijdelijk in stands. In de stands ligt mest, er zijn voerbakken, er is een watervoorziening en er staan naambordjes boven de stands. Een vaste verblijfplaats dus.

Hapje stapje

Paarden zijn kuddedieren die van nature bijna de hele dag lopen en eten. ‘Hapje stapje’ noemen we dat. De dieren bewegen tijdens het grazen om elkaar heen en onderhouden vriendschappen door elkaar te krabbelen en te besnuffelen. Ze rennen met elkaar, spelen met elkaar, zijn voortdurend in contact. Ze slapen en rusten in groepen terwijl ze om beurten de wacht houden. Bij deze manier van leven voelen paarden zich goed en veilig.

Depressief

Het staan in een stand is voor paarden een enorm onnatuurlijke inperking. De dieren kunnen elkaar niet zien, ze kunnen niet vrij bewegen en niet languit liggen. Dit veroorzaakt gevoelens van eenzaamheid, onveiligheid en stress. Je ziet dat terug in hun gedrag. Als paarden bijvoorbeeld eindeloos dezelfde beweging maken (weven), zijn ze van binnen radeloos. Uit onderzoek is gebleken dat paarden depressief worden als ze langdurig in stands staan.

Meld het ons

Mensen die dieren houden, zijn verantwoordelijkheid voor het welzijn van die dieren. De FNRS, de branchevereniging voor maneges, heeft afspraken over dierenwelzijn gemaakt met de overheid. Maar de maneges geven zelf invulling aan die regels.

Helaas zijn er nog steeds bedrijven die regels negeren en paarden vastbinden in kleine hokken. Zie je zo’n ongezonde situaties? Meld het ons, liefst met bewijzend beeldmateriaal. Mail info@dierenrecht.nl o.v.v. ‘stands’.

Boete

Dier&Recht maakt werk van misstanden door onder meer handhavingsverzoeken te sturen naar de NVWA. Deze inspectiedienst ziet toe op het naleven van de regels. Een Officiële Waarschuwing van de NVWA is een krachtig signaal dat een bedrijf moet veranderen. Als ze dat niet doen dan kan er een flinke boete volgen.

Meer zien over het leed van paarden in stands? Kijk dan deze aflevering van Kassa.
Weten waaraan je een goede manege herkent? Lees Zo kies je een goede manege.
Alles weten van de regels? Bekijk het Kwaliteitshandboek van de FNRS.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.