Vandaag lanceert de Dierencoalitie, waar Dier&Recht onderdeel van is, het manifest voor een dierwaardige veehouderij. Het wordt gesteund door 40 onafhankelijke wetenschappers van onder andere de universiteiten van Wageningen, Utrecht en Maastricht, supermarkten Ekoplaza en Odin en verschillende maatschappelijke organisaties zoals Urgenda en Foodwatch. Op dit moment wordt er onderhandeld over een dierwaardige veehouderij en hoe deze eruit moet komen te zien. Gezamenlijk pleiten de ondertekenaars van het manifest om het dier centraal te zetten in het landbouwbeleid en om de wetenschappelijke inzichten van dierwaardigheid wettelijk te verankeren.
Eén van de maatschappelijke wensen voor de veehouderij is dat dieren een goed leven hebben met een positief welzijn. Dat betekent dat de leefomstandigheden van de dieren tegemoet komen aan hun behoeften. In de huidige veehouderij is dat lang nog niet altijd het geval. Het manifest vraagt de minister om de meest recente wetenschappelijke inzichten over wat dierwaardigheid inhoudt, wettelijk te verankeren. Dat deze oproep brede wetenschappelijke en maatschappelijke steun heeft, blijkt uit de ondertekening van prominente wetenschappers uit diverse disciplines, experts en invloedrijke klimaat- en natuurorganisaties.
“Bij de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren hoort ook de verplichting om alle beschikbare kennis die we hebben in te zetten om het welzijn van dieren in de veehouderij te verbeteren. Het is belangrijk om aan die verplichting concreet invulling te geven in de ontwikkeling van de dierwaardige veehouderij.”
– Dr. Franck Meijboom, Hoofd Centre for Sustainable Animal Stewardship, Universiteit Utrecht.
Het manifest is gebaseerd op de zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij: de intrinsieke waarde en integriteit van het dier, goede voeding, een geschikte omgeving, goede gezondheid en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen, wat leidt tot een positieve emotionele toestand. Bij wettelijke verankering van de wetenschappelijke inzichten krijgen dieren eindelijk de gelegenheid en ruimte om hun essentiële behoeften te uiten: varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen, kalveren mogen bij hun moeder drinken en kippen gaan al scharrelend op zoek naar hun voedsel.
Roep het kabinet op om de verantwoordelijkheid te nemen voor meer dierwaardigheid in de veehouderij. Onderteken het manifest!
De initiatiefnemers zijn Compassion in World Farming Nederland, Eyes on Animals, World Animal Protection, Varkens in Nood, Dier&Recht, Wakker Dier, CAS International en VIER VOETERS. Deze organisaties binnen de Dierencoalitie werken actief op het onderwerp veehouderij.