Het Europees Parlement stemde vorige week in met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027. En dat is slecht nieuws: 270 miljard euro aan EU-belastinggeld gaat opnieuw voor een groot deel naar de intensieve landbouw en veehouderij.
EU-landbouwsubsidies houden intensieve veehouderij in stand
Met het nieuwe landbouwbeleid zijn Europese veehouders de komende jaren weer verzekerd van miljarden euro’s aan inkomenssteun. Deze zogenoemde ‘basisbetalingen’ zijn gekoppeld aan het aantal hectare land dat een boer bezit. Hoe meer grond je hebt, hoe meer subsidie je krijgt.
Melkveehouders profiteren het meest
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Dier&Recht dat melkveehouders het meest profiteren van deze inkomenssteun. Nederlandse melkveehouders ontvangen jaarlijks maar liefst 350 miljoen euro aan EU-belastinggeld. Dat is bijna 22 duizend euro per melkveebedrijf!
‘Pomp geen miljardensubsidies in destructieve landbouw’
In het nieuwe akkoord is afgesproken dat 25% van de inkomenssteun afhankelijk wordt van hoe duurzaam boeren werken. Een veel te laag percentage, vinden de groene en linkse partijen in het Europees Parlement. Zij deden vorige week daarom een laatste poging het nieuwe landbouwbeleid tegen te houden.
“Het landbouwbudget voor de periode 2023-2027 bevat veel geld, maar weinig duurzaamheidsgaranties. Het is een vrijwel blanco cheque om door te gaan met het subsidiëren van milieu- en dieronvriendelijke praktijken zoals de intensieve veehouderij en monoculturen. Als Europa dierenwelzijn, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering serieus wil aanpakken, moet het geen miljardensubsidies in destructieve landbouwactiviteiten pompen,” stelt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).
Tweede Kamer: minder inkomenssteun, meer plattelandsontwikkeling
Het Europese landbouwbudget is verdeeld over twee subsidiepotten: uit de eerste subsidiepot komt de hierboven genoemde inkomenssteun, de tweede subsidiepot is voor plattelandsontwikkeling. Het geld voor plattelandsontwikkeling wordt niet direct overgemaakt naar de (vee)boer, maar kan bijvoorbeeld worden ingezet om onze klimaat- en natuurdoelen te halen.
Lidstaten mogen een deel van het geld van de eerste naar de tweede subsidiepot verschuiven. De Tweede Kamer heeft vorige maand een motie aangenomen om dit te gaan doen. De inkomenssteun wordt de komende jaren dus wel stapsgewijs (iets) verlaagd.
Een kleine, maar positieve stap in de goede richting. Met wat ons betreft als einddoel: een einde aan de Europese inkomenssteun voor veehouders.
Vind jij ook dat alleen duurzaam en plantaardig voedsel moet worden gesubsidieerd? Steun onze missie met een donatie!